MÚRE-kiállítás: a sajtófotó a pillanat művészete

Nagyváradon nyitották meg pénteken a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) 2018-as Brassaï sajtófotó-pályázatára érkezett képekből összeállított első tárlatát. A képeket Nagykárolyban, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Bukarestben is bemutatják.

A nagyváradi várban található Vilidár István Galériában tíz napig tekinthetők meg az alkotások, köztük a díjazott képek is.

A megnyitón Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke elmondta: a tárlatot a nyolcadik alkalommal megszervezett, Szathmári Pap Károly nevét viselő nemzetközi fesztivál keretében nyitották meg. „Fotóriporternek lenni nem könnyű, olykor a pillanat tört részét kell elkapnia a fotósnak” – mondta Tóth István, aki a tárlaton látható portrékat, hír-, esemény- és sportfotókat is az érdeklődők figyelmébe ajánlotta.

A képeket elbíráló bizottság tagja volt Tóth István mellett Szűcs László MÚRE-elnök, Dorel Găină kolozsvári fotóművész, Dragoș Georgescu nagykárolyi fotós és Rácz Éva kolozsvári újságíró. A kiállításmegnyitót Thurzó Sándor József brácsaművész Bartók Béla és Kodály Zoltán dallamaival gazdagította.

„Halász Gyula, művésznevén Brassaï, Brassóban született és Párizsban vált a 20. század egyik legnagyobb fotóművészévé” – idézte fel a pályázat névadójának alakját Szűcs László, aki elmondta: Romániából, Magyarországról és Szerbiából érkeztek képek a pályázatra, s van olyan alkotó is, aki Olaszországban él, onnan küldött képeket. A sajtófotó ma mostoha helyzetben van, sok szerkesztőségben megszűnt a fotóriporteri állás, így a pályázók között is van már nyugdíjas kolléga, egyetemi hallgató és fotóművész is – hangzott el.

„A jó fotóriporter megteremti azt a képi nyelvet, ami rá jellemző, a legjobbak képeit fel lehet ismerni saját stílusuk alapján is – hangsúlyozta Szűcs László. – A jó sajtófotós egyik jellemzője az érzékenység, nem véletlen, hogy a szociofotó népszerű, ezen belül pedig a szegénységet megjelenítő képek mellett a testi vagy szellemi fogyatékkal is teljes életet élők pillanatait mutatják be.”

Mint elhangzott, már készül a tárlat anyagát bemutató album is, a díjak, oklevelek ünnepélyes átadását pedig a marosvásárhelyi és a csíkszeredai tárlatnyitókon szeretnék megejteni.

Díjazottak:

  • Brassaï-fődíj: Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy) a Cavallerizza című sorozatáért;
  • Hír, eseményfotó kategória: I. díj, Veres Nándor (Csíkszereda) Kercsó, Hívatlan vendég, Búcsú című képeiért;
  • Fotóriport kategória: I. díj, Barabás Ákos (Kolozsvár) Egy pillanatra a valóságtól című fotóriportjáért;
  • Portréfotó kategória: I. díj, Halmágyi Zsolt (Csíkszereda) Belecseppentem című képéért, Sándor Csilla (Csíkszereda) Édes álom 2. című felvételéért;
  • Szociofotó, dokumentarista fotó kategória: I. díj, Kerekes István (Mosonmagyaróvár/ Marosvásárhely) Simon és Cuci, Domi és Tibi, Gyuri és Alex című képeiért, Török János (Szeged) Kalános Zsoltika, valamint Antonia című fotóiért;
  • Sportfotó kategória: I. díj, Ótos András (Újvidék) az En garde! sorozatért, Halmágyi Zsolt (Csíkszereda) Célegyenesben száguldva című képéért.
  • Szathmári Pap Károly-aranyérem: Kerekes István (Mosonmagyaróvár / Marosvásárhely) a Jöjj el szabadság! című fotóriportért;
  • Szathmári Pap Károly-ezüstérem: Urbán Tibor (Budapest) A meccs heve című képért;
  • Szathmári Pap Károly-bronzérem: Szekeres Attila (Sepsiszentgyörgy) Könyvest című felvételéért.
  • A Várad folyóirat különdíjasa: Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy)
  • A nemzetközi Euro Foto Art Egyesület Szathmári Pap Károly-plakettje: Albert Levente (Sepsiszentgyörgy) Csíksomlyó 1. című fotójáért; Martinek Imre (Torontálvásárhely) Duna Nap Torockón sorozatáért; László Miklós (Csíkszereda) az Esély című sorozatáért; Kocsis Csaba (Berettyóújfalu) A Hollóének Hungarica hegedűse a váradi Várban című felvételéért; Miska Brigitta (Budapest) Öntudat és Öröm című sportfotóiért.

(Címlapon: Veres Nándor Kercsó című díjazott felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?