A koronavírus miatt újra terjed Soderbergh Fertőzés című filmje

Steven Soderbergh 2011-es thrillere, a Fertőzés (Contagion) az iTunes legtöbbször letöltött filmjei között szerepel. A filmbeli történet egy Kínából terjedő vírusról szól, amelyet denevérek is hordoznak.

A Fertőzés hétfőn a 12. helyen állt az iTunes toplistáján, amelyen az 1993-as Idétlen időkig (Groundhog Days) című vígjátékot kivéve mind friss, 2019-es alkotások szerepelnek.

A filmben Gwyneth Paltrow alakítja Beth Emhoffot, aki Hong Kong-i utazásán fertőződik meg a vírussal, hazatérése után néhány nappal pedig meghal, és az amerikai doktorok csak annyit tudnak mondani a gyászoló férjnek (Matt Damon), hogy fogalmuk sincs, mi történt. Miközben egyre több a haláleset, elindul az orvosok küzdelme a kór ellen, ezzel párhuzamosan pedig egy blogger összeesküvés-elméleteivel paranojás félelmet kelt a társadalomban.

Nem valószínű, hogy Soderbergh és rendszeres munkatársa, Scott Z. Burns forgatókönyvíró kilenc évvel korábban megjósolták volna a járványt, sokkal inkább arról van szó, hogy rátapintottak az emberiség egyik legnagyobb 21. századi félelmére, arra, hogy az emberiség vírus áldozata lesz, amely egyébként visszatérő téma a popkultúrában. Ezen alapszik a zombifilm műfaja is, amelyre már 1932-ből van példa – a Fehér Zombi (White Zombie), Lugosi Béla főszereplésével -, majd George Romero 1968-ban induló zombifilm-sorozatával kapott új lendületre.

Kapcsolódók

Kimaradt?