MTA

Az MTA külső tagjává választották Kántor Lajost és Salat Leventét

A Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották az intézmény közgyűlésén Kántor Lajos irodalomtörténészt, kritikust, a Korunk volt főszerkesztőjét (Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya) és Salat Levente politológust, egyetemi tanárt, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának dékánhelyettesét (IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya).

 A 18 külső, 26 levelező tag mellett 31 rendes és 20 tiszteleti taggal bővült kedden az akadémikusok létszáma. Rendes taggá választotta a közgyűlés Sólyom László jogtudóst, volt köztársasági elnököt, valamint Erdő Péter kánonjogászt, bíborost, az Esztergom-Budapest főegyházmegye érsekét is.

Az MTA-ról szóló törvény értelmében az akadémikusok körét rendes és levelező, valamint külföldi tudósok közül választott külső, illetőleg tiszteleti tagok alkotják. A hetven évnél fiatalabb akadémikusok száma nem haladhatja meg a kétszázat, a hazai akadémikusok teljes száma pedig nem lehet több 365 főnél.

A 2012-es tagajánlás keretében 141 levelező tagra érkezett ajánlás, a tudományos osztályokban titkos szavazáson 40 jelölt kapta meg a szavazatoknak több mint 50 százalékát, közülük választották ki a 26 új tagot.

Kimaradt?