Egyszerre három filmmel megy a Berlináléra Radu Jude

Először fordul elő, hogy egy román rendező egyszerre három filmmel lesz jelen a Berlinálén. Az A-kategóriás, nemzetközi filmfesztiválon a másik nehézsúlyú román rendező, Cristi Puiu filmje is versenyez, az egyik legnépszerűbb román filmszínész, Vlad Ivanov nemzetközi koprodukcióban játszik, az Arany Medve-díjas Adina Pintilie pedig új filmtervével tér vissza, írja a Filmtett.

Radu Jude Tipografic majuscul és Ieșirea trenurilor din gară című filmjeit hívták meg a Forum szekcióba, a Somnambulii című vígjáték-terve pedig a Berlinale Co-Production Marketen lesz jelen.Tipografic majuscul Gianina Cărbunariu azonos című színházi előadásának az adaptációja, és két történetet állít szembe: az egyik a Mugur Călinescu nevű kamasz története, aki krétával írt Ceaușescu-ellenes szövegeket a falra, a másik pedig a Román Televízióban ebben az időben sugárzott hivatalos történet.

Ieșirea trenurilor din gară az 1941-es iași-i pogromhoz kapcsolódó archív fotókból és dokumentumokból készült montázsfilm (mint a rendező korábbi, Țara Moartă című dokumentumfilmje). Jude forgatókönyvíró- és rendezőtársa ebben a projektben Adrian Cioflâncă történész.

Radu Jude a Berlinale Co-Production Marketen is jelen lesz, készülő, Somnambulii című nagyjátékfilmjével, ami a beharangozó szerint testről, szexről, technológiáról és társadalomról szóló vaskos vígjáték lesz.

Ezen a szakmai fórumon keres partnereket új projektjével, a párkapcsolatok összetett dinamikáját és paradoxonjait vizsgáló Moartea și fecioara című filmmel Adina Pintilie is, aki 2018-ban nyerte el a berlini fesztivál fődíját, az Arany Medvét a Ne érints meg! (Nu mă atinge-mă) című filmmel.

A Berlinálé új, Találkozások (Encounters) szekciójában további két élvonalbeli román alkotó jelen lesz: Cristi Puiu a Malmkrog című irodalmi adaptációval, Vlad Ivanov pedig Ivan Ostrochovský Služobníci című filmjének főszerepében.

A 70. Berlinálét február 20. és március 1. között szervezik meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?