Hagyományos népművészetből merítő kézműves tárgyakra hirdettek pályázatot


-A A+

Január 31-ig várják olyan erdélyi kézművesek jelentkezését a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre, akik a hagyományos népművészet újragondolásával készítenek modern használati tárgyakat. Az erdélyi régiós kiállítást 2020 tavaszán szerveznék meg Marosvásárhelyen, derül ki a szervezők közleményéből.

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége hirdette meg a pályázatot, amelyre a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban lehet jelentkezni: történeti- és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, lábbeli készítés, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont és szarufaragás, bútorfestés, kovácsmesterség, késes mesterség, fazekasság, kályhásság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény-, káka- és vesszőfonás, mézeskalács, hímes tojás és gyermekjáték.Külön pályázati kategóriaként szerepel egy-egy tájegység, település hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekciója, amely emblematikusan fejezi ki és hirdeti a település vagy tájegység helyi kézműves hagyományát.

A szervezők olyan alkotásokat várnak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a XXI. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy kultúránkba. Fontos követelmény, hogy a kézműves hagyomány újszerűen megfogalmazott formában és funkcióban jelenjen meg használati tárgyakon.

A meghirdetők különös tekintettel várják azokat a tárgyakat, funkcionálisan összetartozó tárgy-együtteseket (lakókörnyezet, gyermekszoba, konyha, étkező, szoba berendezése, öltözékek, stb.), amelyek több mester közös szellemi termékeként, együttműködésével jöttek létre.

A nagyméretű alkotások (épületdíszek, település bútorok, játszóterek és más köztéri alkotások) jó minőségű, nagyméretű fotódokumentációi szerepelhetnek a kiállításon.

Pályázni lehet új művekkel, a 2015 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt vagy díjazott alkotásokkal, valamint népi iparművészeti zsűri számmal ellátott alkotással is, hiszen a pályázatot kiírók célja az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotások reprezentatív bemutatása, a KÉZ – MŰ – REMEK kiállításon szerepelt alkotások viszont nem vehetnek részt a pályázatban.

A pályázat lebonyolítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően két lépcsős. Minden alkotó csak egy helyen pályázhat. (E feltétel alól csak a 2020. évi Hevesi Szőttes Pályázaton, Országos Fazekas Pályázat és Kiállításon résztvevők jelentik a kivételt.)

Az erdélyi régiós kiállításra a Kallós Zoltán Alapítvány oldalán elérhető adatlap kitöltésével lehet jelentkezni. A tárgyak begyűjtésére 2020. áprilisában kerül sor, a beérkezett adatlapok alapján a szervezők begyűjtő pontokat jelölnek ki, amelyek a tárgyak visszajuttatását is szolgálják. További információ: laszlo.eszter@hagyomanyokhaza.hu, 0040 741479350.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X