Több mint százezer euróval tartozik Bonchidának az Electric Castle

550 ezer lej (kb. 115 ezer euró) kifizetésére kötelezi az Electric Castle fesztivál három társszervezőjét a kolozsvári táblabíróság, mert az előírtnál kevesebb adót fizettek a bonchidai polgármesteri hivatalnak a jegy- és bérletárak után, írja a clujust.ro.

Beperelte a bonchidai polgármesteri hivatal a 2013 óta a Bánffy-kastély udvarán megszervezett Electric Castle fesztivál mögött álló cégeket. Három perben született jogerős ítélet: a bonchidai önkormányzat nyert a Festival Tickets Management és a Boiler Events ellen, a harmadik perben pedig részben az EC Festival SRl-nek adott igazat a táblabíróság, de a cégnek így is fizetnie kell.

A három szervező cég összesen 550 ezer lejjel (kb. 115 ezer euróval) tartozik. Ez az összeg visszamenőleg több évre fedezi az adókülönbséget, ami abból adódott, hogy a jegyekből és bérletekből származó bevétel után csak 2 százalékos adót fizettek, pedig a törvény értelmében 5 százalékost kellett volna.

Az indoklás szerint a 2 százalékos adó csak a színházi előadásokra, balett-, opera-, operettelőadásokra, filmharmóniai koncertekre vagy más zenei előadásra, mozivetítésre, cirkuszi előadásra, sportversenyekre vonatkozik, a fesztiválok, így az Electric Castle is, az öt százalékos kategóriába esik.

Az Electric Castle fesztivál egyébként évente több mint 200 ezer résztvevőt vonz Bonchidára, amely komoly többletbevételt jelent a helyi szállásadóknak és kereskedőknek. A fesztivál ugyanakkor a kastély helyreállítására fordítja a bevételének egy részét.

Kapcsolódók

Kimaradt?