Együtt ünnepli a magyar kultúrát Nagyvárad, Debrecen, Berettyóújfalu és Margitta

Nagyvárad és Berettyóújfalu húsz éve ünnepel közösen, a két testvérváros, Debrecen és Margitta öt éve csatlakozott hozzájuk, a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programokkal, hangzott el hétfőn Nagyváradon.

A két Bihar és a két Hajdú-Bihar megyei városban összesen mintegy 70 programot szerveznek az elkövetkezőkben a nemzeti összetartozás éve jegyében, az események központjában január 22-e, a magyar kultúra napja áll, amely emléket állít annak, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A január 17. és 27. között megtartandó programokról Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, dr. Puskás István, Debrecen alpolgármestere, Kecse Gabriella nagyváradi önkormányzati képviselő és Demian Zsolt, a margittai RMDSZ elnöke beszélt.

Berettyóújfalu és Debrecen

Muraközi István elmondta, Berettyóújfaluban a nagyváradi származású pedagógus, Erdély Géza emlékévet is elindítják, s mivel a január 22-e „Debrecené és Nagyváradé”, náluk január 21-én tartják az ünnepi gálaműsort. Aznap 15 órától a margittai Bánházi Gyöngyi kiállítását nyitják meg, 17 órától pedig Magyar Zita Az agyag és én című tárlatát, majd a gálaest következik.

Debrecenben a helyi értékek és közösségek mellett a regionalitásra is hangsúlyt helyeznek, mondta dr. Puskás István. Így városszerte szerveznek programokat a helyi művelődési ház intézményeiben január 20. és 24. között. Kiállítás-megnyitók, irodalmi, gyermek- és zenés programok egyaránt lesznek a cívis városban, a magyar kultúra napi gálaesten pedig Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét láthatják az érdeklődők, melyben rendhagyó módon a szerző élete is megjelenik.

Nagyvárad és Margitta

Nagyváradon is 22-én tartják a gálaestet, itt a Sybill című operettet láthatják majd, miután átadják a Magyar Kultúráért- és a Jakobovits Miklós- díjakat, mondta Szabó Ödön. Ő később arra is kitért: a rendezvénysorozat keretében, január 23-án tervezik átadni a Bihar megyei sajtódíjakat, idén a diáklapok készítőinek. Az ügyvezető elnök azt is elmondta, hogy január 27-én 17 órakor nyitják újra a felújított Ady Endre Emlékmúzeumot, majd átadta a szót Kecse Gabriella önkormányzati képviselőnek, aki a nagyváradi magyar tannyelvű iskolákban és osztályokban megtartandó programokról beszélt részletesen, többek között a január 22-án, 9 óra 50 perckor a Szacsvay Imre Általános Iskolában megtartandó Együtt szaval a nemzet programot említette.

Margittán január 19-én, vasárnap például a Nagyvárad Táncegyüttes VanMese című előadását láthatják, 20-án, hétfőn pedig hagyományőrző programokkal és a város hétköznapjairól is szóló előadással várják az érdeklődőket.

A szervezők hamarosan online is közzéteszik a részletes programot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?