Jótékonysági célra ajánlja fel emberi jogi díját John le Carré kémregényíró

A híres brit kémregényíró, John le Carré kapja idén a százezer euróval járó Olof Palme-díjat Stockholmban. Az író bejelentette, hogy az összeget az Orvosok határok nélkül humanitárius szervezetnek utalja át.

A The Guardian emlékeztetett rá, hogy le Carré, a Suszter, szabó, baka kém (Tinker Tailor Soldier Spy) vagy a Kém, aki bejött a hidegről (The Spy Who Came in from the Cold) szerzője nagyon ritkán fogad el bármilyen elismerést, irodalmi díjra pedig elvből nem pályázik.

Az Olof Palme-díjat évente ítélik oda olyan embernek, aki „rendkívüli eredményeket” mutat fel a néhai svéd miniszterelnök szellemében végzett tevékenységével.Korábban mások mellett az amerikai kormány vietnámi háborús titkosszolgálati tevékenységéről szivárogtató Daniel Ellsberg is megkapta a díjat, amellyel „a kiemelkedő eredményeket ismerik el a rasszizmusellenesség, az emberi jogok, a nemzetközi megértés, a béke és a közös biztonság bármely területén” - idézte a Guardian.

A szervezők pénteken közleményben jelentették be John le Carré elismerését. A 88 éves írót méltatták „az egyén szabadságával és az emberiség alapvető kérdéseivel foglalkozó, irodalmi megfogalmazásban nyújtott vonzó és humanista véleményformálásáért”.

Mint hozzáfűzték, a szerző műveiben „felhívta a figyelmet a nagyhatalmak cinikus hatalmi játékaira, a multinacionális vállalatok kapzsiságára, a korrupt politikusok felelőtlenségére, amellyel egészségünkkel és jólétünkkel játszanak, a nemzetközi bűnözés növekvő elterjedésére, a közel-keleti feszültségre és a fasizmus, valamint az idegengyűlölet növekedésére Európában és az Egyesült Államokban”.

Az 1986-ban meggyilkolt svéd szociáldemokrata kormányfő emlékére alapított Olof Palme-díjat ritkán kapják meg írók. A másként gondolkodó színdarabíró, későbbi cseh elnök Vacláv Havel 1989-ben vehette át. Carsten Jensen dán regényíró 2009-ben, Roberto Saviano olasz író pedig 2011-ben lett díjazott.

Le Carré az elismerést január 30-án veheti át Stockholmban. Az író bejelentette, hogy a pénzjutalmat az Orvosok határok nélkül nemzetközi humanitárius szervezetnek adományozza.

Kapcsolódók

Kimaradt?