Meghosszabbították Demeter Szilárd miniszteri biztosi kinevezését

Újabb két évre „a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztossá” nevezte ki Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum erdélyi származású igazgatóját, írja az Index.hu. A korábbi kinevezés december végén lejárt.

Demeter Szilárd feladata továbbra is a „Magyar Nyelv Háza” ingatlanberuházás előkészítése és koordinálása, a nemzeti gyűjtemények megújításával és lehetséges integrációjával kapcsolatos tárca- és ágazatközi feladatok ellátása, különös tekintettel az Országos Széchényi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum fejlesztéseinek összehangolására, a nemzeti intézményeket átvilágító bizottság vezetése, tárgyalás más közgyűjtemények vezetőivel a lehetséges együttműködésekről, a minisztériumokkal, egyéb állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezetekkel való kapcsolattartás. Emellett feladataival összefüggésben képviselheti a minisztériumot hazai és nemzetközi szervezetek, testületek előtt, figyelemmel kíséri a szakmai irányítói, szakmai felügyeleti döntések végrehajtását, azok végrehajtásának folyamatát ellenőrzi, valamint rendszeresen tájékoztatja az emberi erőforrások miniszterét.Demeter Szilárd 2018 végén lett a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes, 2019 januárjától pedig kinevezett igazgatója. Sajtóértesülések szerint az ő nevéhez köthető a Nemzeti Kulturális Alapot jelenlegi formájában felszámoló, a színházak autonómiáját jelentősen csökkentő kulturális törvénycsomag, amelyet végül enyhített formában fogadott el decemberben a magyar parlament.

Az Index emlékeztet, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum 2019 végén csaknem félmilliárd forintot kapott a kormány szabályzata szerint a kizárólag előadó-művészeti szervezeteknek elkülönített összegből, amelyből egyébként más, erre elvileg nem jogosult szervezethez hasonlóan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?