Filmek, amelyeket látnod kell 2020 első felében

Végigpásztázta a 2020 első felében várható film- és sorozatprogramot a Filmtett - Erdélyi Filmes Portál szerkesztőcsapata, ezek a produkciók tűnnek kihagyhatatlannak.

Paolo Sorrentino: The New Pope / Az új pápa

Ez az a sorozat, amit tulajdonképpen nem is kell olyan nagyon várni, mert már itt van: Paolo Sorrentino kultikussá vált szériájának új évada most, január 10-én debütál az HBO-n. És ez a pápa már nem is ifjú, hanem új. Azért új, mert John Malkovich alakítja, állítólag III. János Pál (!) néven; az ördögien elbűvölő XIII. Piusz (Jude Law), ez az ultrakonzervatív vatikáni rocksztár valamiért, talán betegségből kifolyólag megválni kénytelen Szent Péter trónjától, de a Lenny Belardo-karakter része marad a sorozatnak – már csak ezért az izgalmas párosért, a köztük lévő feszültségteljes dinamikáért is érdemes várni az új évadot. Persze nem csak ezért: Az ifjú pápa kétségkívül az elmúlóban lévő évtized egyik legeredetibb, a kockázatvállalástól sem ódzkodó televíziós kísérlete, formai-tartalmi szempontból egyaránt; barokkos, a szakralitást a blaszfémiával mesterien ötvöző, nagyon olaszos remekmű. A kritika által körberajongott, számomra viszont nagyon is csalódást okozó A két pápa után itt az ideje egy igazán jó szentatyás mozgóképnek! (pazs)

Bemutató: január 10 (HBO)


Armando Iannucci: Avenue 5

Az olasz nevű, de nagyon is brit szatíra-mester (Egy kis gubanc, Veep, Sztálin halála) alkotásaira akkor is felfigyelnénk, ha semmit sem lehetne tudni róluk. Erről viszont igenis lehet: egy sci-fi-komédia lesz, egyfajta Star Trek-paródia, a kapitányi székben pedig a páratlan Doktor House Hugh Laurie ül majd. A sztori szerint a címadó űrhajó valamiféle végzetes hiba miatt messzire kerül eredeti pályájáról, és egyre nehezebb lesz fenntartani a rendet a legénység között. Egyelőre nyolc epizódról lehet tudni, és nagyon drukkolunk, hogy ne váljon a pécéizmus vagy az unalom martalékává a többi kortárs sitcomhoz hasonlóan. (jbn)

Bemutató: január 19 (HBO)

Olvasd tovább a Filmtetten!

Kapcsolódók

Kimaradt?