banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A 250 éve született Beethoven összes szimfóniáját előadják idén Kolozsváron

2020 Beethoven-év, a klasszikus német zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia is különleges koncertsorozatot hirdet. Hét este alatt mind a kilenc Beethoven-szimfóniát előadják, szinesztéziás zeneszerzők műveinek kíséretében.

Hogy mi is az a szinesztézia? Az iskolában többnyire Tóth Árpád Körúti hajnal című versének „Egy kirakatban lila dalra kelt / Egy nyakkendő” című soraival példázzák ezt a jelenséget, amelynek lényege a különböző érzékszervek együtthatása. Szinesztéziásnak nevezik például azokat, akik a zenét vagy a számokat színekben „látják”. A Beethoven în Rogvaiv koncertsorozat címe is a zene és színek kapcsolatára utal, a „rogvaiv” ugyanis a szivárvány hét színét jelölő mozaikszó, az ötlet pedig onnan származik, hogy Beethoven gyakran beszélt a zene színéről, nyilatkozta a filharmónia vezető karmestere, Gabriel Bebeșelea. A kilenc szimfónia mellett olyan szinesztéziás képességekkel rendelkező zeneszerzők művei csendülnek majd fel, mint Liszt Ferenc, Jean Sibelius, Ligeti György, Olivier Messiaen és Aleksandr Skriabin.

A sorozat első koncertjén, január 10-én, pénteken este hét órától Beethoven első két szimfóniáját adja elő a Transilvania Állami Filharmónia zene- és énekkara, Daniel Goiţi zongoraművész, Aida Pavăl-Olaru, Duffner Melinda, Laura Essig, Radu Cîmpan, Barta Lóránt, Ruben Ciungan énekművészek közreműködésével, vezényel Gabriel Bebeșelea.

A sorozat november 6-án, a Kolozsvári Zenei Ősz végén zárul, a koncerteken fellépő művészek beszélnek is az előadott művekről.

Kapcsolódók

Kimaradt?