2019-es filmek, amelyeket látnod kell - filmkritikusok ajánlják kedvenceiket

Kedvenc 2019-es (mozi)filmjeiket lajstromozták a Filmtett erdélyi filmes portál szerzői. És hogy miért van zárójelben a mozi szó? Nos, a tavaly megkezdett trendhez hasonlóan idén is legalább két nagyszerű alkotás is a toplistába került, amit egyesek moziban is megnézhettek ugyan, de a kíváncsiak nagyrésze otthon, a kanapé kényelméből fogja élvezni. Olyan alkotások kerültek be a listába, amit az idén aktív Filmtett-szerzők közül legalább ketten említettek.

#10 Claire Denis: High Life / Csillagok határán

A sci-fi zsánere szinte csak ürügy Claire Denis számára egy kontemplatív, filozofikus filmhez, ráadásul a saját határait is keresgélő Robert Pattinsonnal. Futottak még idén: Booksmart / Éretlenségi, The Favourite / A kedvenc, Ad astra, Rocketman.

„A High Life nem való ugyan mindenkinek, de akinek igen, az egy párszor újra fogja nézni. Nem csak azért, mert egyszer nem elég látni, hanem azért is, mert egyszerűen érdemes.” (Pernecker Dávid)

#9 Jordan Peele: Us / Mi

​Társadalomkritikus, szubverzív „thriller”, ami nem nyert el univerzális szeretetet (van, aki a legnagyobb csalódások közé szánta volna), de így a lista végére (megosztva a Csillagok határán-nal) még pont befér.

„Önmagán túlmutató műfaji film ez, ami nem thrillersége miatt thriller: zsáneri mivolta majdhogynem mellékes, inkább hanekésen nyugtalanít, mint ijesztget.” (Jakab-Benke Nándor)

Olvasd tovább a toplistát és a filmekről írt kritikákat a Filmtetten!

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?