Januártól bezárják a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot

Hosszas előkészületek után, jövő évben elkezdődik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum három évesre tervezett felújítási-korszerűsítési munkálata, amelynek végére Székelyföld legkorszerűbb múzeumát ígérik.

A sepsiszentgyörgyi közgyűjtemény a munkálatok ideje alatt sem szünetelteti tevékenységét, a Lábas Ház emeleti kiállítóterében szerveznek kiállításokat, könyvbemutatókat, kamarazene koncerteket, de a Szent György Napok ideje alatt is aktívak lesznek, mondta Varga Mihály múzeumigazgató. Emellett a felújítás miatti kényszerszünet jó alkalom arra is, hogy a múzeum értékes tárgyait ne raktárba vigyék, hanem bemutassák Magyarországon, ezzel is öregbítsék a sepsiszentgyörgyi intézmény jó hírét.Varga Mihály szerint a Székely Nemzeti Múzeum Kós Károly által tervezett épületeiben jövő év tavaszán kezdődik a felújítás. A gyűjtemény 80 százalékát már korábban kiköltöztették és januárban kezdik elbontani és biztonságos raktárakba költöztetni az állandó kiállítások anyagát. Mint arról beszámoltunk 22 millió lejes pályázati támogatásból újítják fel a Székely Nemzeti Múzeumot, amely tervek szerint Székelyföld legkorszerűbb múzeuma lesz.

Felújítják és modernizálják a Kós Károly tervei alapján 1912-ben épített főépületet, illetve a két egykori múzeumőri lakást, az adminisztratív épületben gyermekpavilont, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak megfelelő teret alakítanak ki, teljesen átalakítják a múzeumkertet, tájépítészeti munkálatokat végeznek, látogatói útvonalat alakítanak ki. Emellett egy helyre csoportosítják a kutatói laboratóriumokat és restauráló műhelyeket, múzeumi szuvenír boltot is létrehoznak.A munkálatok során lényegesen megnövelik a múzeum kiállítótereit, akár a jelenleginél ötször nagyobb műtárgy kiállítása is lehetővé válik, azáltal is, hogy a modern múzeumi koncepciók révén látogathatóvá teszik a raktárhelyiségeket is, így a látogatók számára is láthatóvá válnak olyan műtárgyak, amelyek eddig nem voltak közszemlére helyezve.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum több mint 140 éves, a romániai magyar közösség egyik legreprezentatívabb művelődési intézménye. Ugyanakkor több intézmény is tartozik az alárendeltségébe, így az Erdélyi Magyar Művelődési Központ, a Magma kortárs kiállítótér, a csernátoni Haszmann Pál múzeum, a kézdivásárhelyi Incze László céhtörténeti múzeum, a zabolai Csángó múzeum, a baróti Erdővidék múzeuma és a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő képtár. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?