Nyílt levelet írt a magyar kormánynak a Román Színházi Szövetség

A színházakat is érintő új magyar kulturális törvény miatti aggodalmát fejezte ki pénteken közzétett nyílt levelében a Román Színházi Szövetség (UNITER).

A Ion Caramitru színművész, volt román kultuszminiszter vezette intézmény támogatja az Orbán Viktor vezette magyar kormány törvénytervezete ellen tüntetőket, olvasható a levélben, amely arra emlékeztet, hogy a kommunizmus bukása Kelet-Európában elsősorban azt jelentette, hogy az állam garantálja a szólásszabadságot, beleértve a művészi szabadságot is. Mint írják, a magyar Országgyűlés elé tárt törvénytervezet óriási visszalépést jelentene, magában hordozza a független színházak elfojtásának lehetőségét és a cenzúra rémét.

Az UNITER reményét fejezi ki a levélben, hogy a magyar kormány és parlament is megérti a kultúra, az alkotói szabadság és a magyarországi alkotók támogatásának abszolút és feltétlen szükségességét, akik a románsz színházi szakmához hasonlóan nem szeretnék a magyar kultúra bársonyfüggönyét egy letűnt kor förtelmes vasfüggönyével helyettesítve látni.

A nyílt levélben említett törvénytervezetet a magyar parlament módosítva már korábban, december 11-én, szerdán elfogadta. Az Index felhívta a figyelmet arra, hogy az eredeti javaslathoz képest a törvényből kimaradt az, hogy a kormány joga lenne az önkormányzati színházak igazgatóinak kinevezése, elmaradt a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése, nem vonták meg a független színházak működési támogatását, és nem hozták létre a Magyar Nemzeti Kultúrközpontot. Viszont a színházak, ha úgy döntenek, közös, önkormányzati és állami fenntartásúak is lehetnek, amennyiben azonban állami pénzt fogadnak el, a kormány beleszólhat a színházak működésébe és a vezetők kiválasztásába.

Kapcsolódók

Kimaradt?