Szórakoztatóan a depresszióról - Susan Sontag egyetlen drámáját mutatják be Kolozsváron

Hétvégén mutatják be a Kolozsvári Állami Magyar Színház fiatal rendezőknek szóló pályázatának nyomán született utolsó előadást: Porogi Dorka az író, filozófus, esszéíró Susan Sontag egyetlen drámáját, az Alice az ágybant viszi színre.

Leta Popescu Lát(hatatlan), Ioana Păun Zsoldosok – Corneliu Seghedi gyengéd érintése és Andrei Măjeri Las Meninas című rendezése után újabb kortárs szöveget láthat a kolozsvári közönség fiatal alkotók víziójában. Az elmúlt két évadban a színház különböző területeiről 21 fiatal alkotó próbálhatta ki magát a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, hangsúlyozta a színház szerda délelőtti sajtótájékoztatóján a színház művészeti vezetője, Visky András.

A budapesti születésű Porogi Dorka az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult magyar nyelv és irodalom szakon, majd színházrendezői oklevelet szerzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Dolgozott a marosvásárhelyi, a sepsiszentgyörgyi, a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a nagyváradi magyar társulatoknál. Kolozsvári előadásának dramaturgja Barts Lívia, rendezőasszisztense Buchmann Emőke, Adrian Ganea és Kupás Anna közösen készített díszlet- és jelmezterveket, a zenéért Trabalka Cecília felel, a színpadi mozgás kialakításában pedig Bordás Attila koreográfus segített.A címszereplő Alice-t Kézdi Imola alakítja, akinek a Lulu után ez lesz a második bemutatója az évadban, mellette a fiatal alkotók Albert Csillával, Bogdán Zsolttal, Váta Loránddal, Csutak Rékával, Pethő Anikóval, Kicsid Gizellával, Vindis Andreával, Wagner Áronnal, Árus Péterrel és Jerovszky Tímeával dolgoztak együtt.

A nehezen kategorizálható, sokféle műfajban alkotó Susan Sontagot mindig is kedvelte, egyetlen drámáját pedig az édesanyjától kapta ajándékba, és rögtön foglalkoztatni kezdte, bár nem gondolta volna, hogy lesz olyan színház, aki szívesen látná a színpadon, mesélte Porogi Dorka, akinek így kapóra jött a kolozsvári színház pályázati kiírása. A dráma, amely egy ágyban fekvő nő elméjében játszódik, megfogalmazása szerint “egy állapot kinagyítása”, az alkotói zárlat megmutatása, az előadás pedig több lehetséges választ mutat fel a nő betegségének okára, amelyből a néző kiválaszthatja a szerinte helyeset. Az előadásnak, amelyhez Susan Sontag saját drámájáról írt jegyzeteit is felhasználták, egy olyan nő a főszereplője, aki nem másokhoz képest határozza meg magát, hanem önjogán létezik, mint ember, ennyiben feminista, mutatott rá a rendező.Mint az előadás beharangozójából kiderül, a darab ihletője valós történeti személy volt, Alice James, a világhírű amerikai író, Henry James és a nagy amerikai pszichológus William James húga. A 19. század végén élt, fiatalon halt meg, és nem lett nagy vagy világhírű. Betegségét, szenvedéseit akkoriban hisztériának vélték. Bár ma már senki sem beszél hisztériáról, legfeljebb konverziós zavarról. A depressziót – amelyet ma népbetegségként emlegetnek – nem is olyan rég még ugyanolyan tévhitek és megbélyegzés övezte, mint a 19. században a hisztériát.

A címszerepet alakító Kézdi Imola szerint az Alice az ágyban nem színészbarát darab, mint mondta, már az olvasópróbák alatt tudta, hogy itt nem a depresszió realista ábrázolása lesz a helyes út, hanem a látványvilághoz passzoló játékos megközelítés, illetve a közlés leegyszerűsítése.Porogi Dorka elmondta, az előadás célja az is, hogy szórakoztatóan, játékosan beszéljen a depresszióról, beindítsa a néző képzeletét és gondolkodásra késztesse. Ezt segíti a látványvilág is, amelyhez a tervezők az 1970-es évek hangulatát hívták segítségül, a teret pedig úgy építették fel mintha Alice elméjében lenne, ahová bármi beszűrődhet. Kupás Anna látványtervező kiemelte, arra is figyeltek, hogy a színészek hogyan tudnak ebben a térben „megszületni”, milyen energiákkal lépnek be. Bár a mozgás nem központi eleme az előadásnak, erre is odafigyeltek Bordás Attila koreográfus segítségével, akinek, mint mondta, „óriási élmény volt” régi sepsiszentgyörgyi színész ismerőseit munkafolyamat közben látni.

Az előadást december 14-én, szombaton 20 órától mutatják be, 15-én és 28-án 20 órától is látható lesz a színház Stúdiótermében. Az előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?