Illúziók a szerelemről és barátságról – kortárs orosz komédiát mutatnak be Sepsiszentgyörgyön

Bemutatóra várja közönségét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata pénteken és szombaton este 7 órától. Ivan Viripajev kortárs orosz szerző Illúziók című komédiáját Pálffy Tibor rendezésében tekinthetik meg az érdeklődők a színház Kamaratermében.

Ivan Viripajev kortárs orosz drámaíró, forgatókönyvíró, filmes és színházi rendező, színész, az orosz Új Dráma mozgalom egyik vezéregyénisége, olvasható a színház közleményében. Irkutszkban született 1974-ben, és mintegy másfél évtizede robbant be az orosz színházi köztudatba. A Viktor Rizsakov rendezővel közösen elindított Oxigén nevű művészeti mozgalmuk – mely Viripajev egyik első, nagy sikerű drámájáról kapta a nevét – egy új hangvételű és szellemiségű színházi nyelv megteremtésére tesz kísérletet. Többnyire groteszk hangvételű színpadi műveit több európai nyelvre is lefordították, és sikerrel játsszák szerte a világon.

„Én olyan boldog vagyok, hogy leéltünk együtt ötvenkét évet, és egyetlen egyszer sem csaltuk meg egymást, és hogy nekünk nincs mit titkolnunk… Köszönöm neked a lehetőséget, hogy így halhatok meg. (…) Én azért éltem le az életem, hogy megtudjam – a szerelem létezik. A szerelem óriási erő. A szerelem legyőzi a halált. Én nem félek meghalni. Szeretlek.
És meghal. És szünet.
És Sandra ott ül és a férjét nézi. (...)
És férje halála után Sandra mindössze egy évet élt, aztán megbetegedett, ágynak esett, és ő is egy napon azt érezte, hogy hamarosan meg fog halni. És megkérte a férje barátját, hogy jöjjön el hozzá: Albert, mi már több mint ötven éve ismerjük egymást, igaz? Te vagy a férjem barátja. Te voltál az esküvőnkön a tanú. És tudod, azt akarom neked elmondani, hogy éppen azon a napon, amikor életemben először láttalak meg téged, azon a napon ismerkedtem meg Dennyvel. Találkára mentem Dennyhez, és te is ott voltál. És attól a perctől fogva egészen a mai napig, hosszú éveken át, ötvenhárom év és négy hónap alatt, mindvégig csak téged szerettelek, Albert.”

Az Illúziók Pálffy Tibor irányításával kerül bemutatásra, akit elsősorban színészként ismer a szakma, de kacsingat a rendezés felé is, így múlt évben beiratkozott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendezői mesteri szakára Keresztes Attila és Sebestyén Aba osztályába. Illúziók című rendezése vizsgaelőadásnak számít az egyetemen.A rendező a következőképpen nyilatkozott róla: „Rendkívül gazdag szöveg, mely humoros és egyben költői. Úgy érinti az emberi lét legfontosabb kérdéseit – szerelem, család, halál, és egyáltalán, hogy miért vagyunk, mit keresünk a világban – hogy elmeséli négy ember történetét. Éppen ezért volt izgalmas kihívás számunkra, hogy nincsenek benne valódi élethelyzetek, csupán monológok, melyek mindig új nézőpontból láttatják az elmesélt eseményeket.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?