Meghalt Deák Ferenc grafikusművész

Hosszan tartó betegség után, 78 éves korában pénteken meghalt Deák Ferenc Munkácsy-díjas grafikusművész - közölte az őt korábban művészeti vezetőként foglalkoztató Mozaik Kiadó az MTI-vel.

A könyvtervező, grafikus 1935-ben született Kökösön, 1952 és 1958 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára járt, mesterei közt tudhatta Kádár Tibort és Erdős Tibort. A romániai magyar folyóirat- és könyvgrafika egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb személyisége volt.

Deák Ferenc 1963-tól a Romániai Képzőművészek Szövetsége, 1993-tól a Barabás Miklós Céh, 2002-től a MAOE és a Magyar Grafikusművészek Szövetsége tagja volt. Rajztudása és stílusérzéke, elméleti és gyakorlati fölkészültsége több száz irodalmi mű, tankönyv és időszaki kiadvány megtervezésében és illusztrálásában gyümölcsözött - olvasható az Artpoltal.hu életrajzában.

A művésznek 1967 és 1995 között a Kriterion kiadó grafikai szerkesztőjeként döntő szerepe volt a könyvsorozatok, kiadványok grafikai arcélének kialakításában. Ő tervezte meg a Kriterion jellegzetes emblémáját, a nyitott könyvet formázó Pegazust.

Deák Ferenc 1995-től volt a szegedi Mozaik Kiadó grafikusa, művészeti tanácsadója és a Tisza-parti városban is élt. Önálló grafikai alkotásain (tusrajzok, akvarellek, rézkarcok) a szürrealizmussal rokon képalkotás útját követte. Az ex libristől a könyvillusztráción és az önálló grafikán át a festett kazettás famennyezetig szinte minden műfajban dolgozott.

Munkássága elismeréseként több díjat is átvehetett, köztük 2000-ben a Munkácsy-díjat, majd 2003-ban a román kulturális minisztérium nemzeti nagydíját.

Kimaradt?