Politikai bestiáriumot állít ki a csíkszeredai Új Kriterion Galéria

Valeriu Mladin III. politikai bestiárium című kiállítása zárja az évet a csíkszeredai Új Kriterion Galériában. A tárlat felkavaró emberi-állati portrésorozat, amelyben közvetlen célzások találhatók a történelmi vagy kortárs politikai személyiségekre. A sorozat a demagógiát és a morális ürességet figurázza ki. A megjelenített állatok rejtélyesek, tulajdonságaikat kizárólag az ember ruházta fel különböző pszichológiai-misztikus-mágikus vonásokkal.

Valeriu Mladin a román figuratív művészet egyik jelentős képviselője, az emberi test érzékeny megfigyelője, és olyan tanár, aki örökre azoknak az emlékezetében marad, akiket tanított. Az Arad megyei Lipován született 1958. május 12-én. Képzőművész, a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem fotó-videó és számítógépes képfeldolgozó tanszékének oktatója. Olyan különböző művészi kifejezésmódokban alkot, mint a rajz, a festészet, a szobrászat, a fényképezés, a videó, különböző installációk és a performance világa sem áll távol tőle. Önarcképeket készít változatos megjelenési formákban, műfajokban és lehetőségekben, akár a legapróbb részletekig menően tanulmányozza az emberek és az állatok anatonómiáját és fizionómiáját.

Ifjúsága a kísérletezéssel telt el, ebben az időszakban - a nyolcvanas-kilencvenes években - rajzolt, happeninggel és performance-szal foglalkozott, installációkat készített, egyedül éppúgy, mint feleségével, Carmen Paiuval együtt. A kilencvenes évek végén nagyméretű festményekkel kezdett foglalkozni, élőlényeket rajzolt, melyeket a környező valóság ihletett. Az alakok önarcképek vagy a számára kedves emberek arcképei, s ezeket kompakt ecsetvonásokkal festi meg, kifejező, élénk színekkel, mint valami rövidzárlatokat.

Valeriu Mladin minden új munkával levetkőzi „konceptuális bőrét”, és intenzív megfigyelési gyakorlatai révén virtuóz módon jelenít meg egy időtálló valóságot, miközben a képzelet fényképeit készíti – írja róla Simona Vilău, a kiállítás kurátora.

A III. politikai bestiárium című killítás 2019. december 17-én 18:30 órai kezdettel nyílik meg Csíkszeredában az Új Kriterion Galériában (Petőfi u. 4.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?