Kultúra

 • Farsang idejére komédia dukál Székelyudvarhelyen

  A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház január 10-én, csütörtökön 19 órától a Haáz Rezső felnőttbérletes nézőit, másnap, január 11-én 19 órától Kovács György felnőttbérletes nézőit várja G. Feydeau vígjátékára, a Le is út, fel is út című előadásra.
 • Kolozsváron ismét Fizikusok

  Pénteken, január 11-én este 7 órától tekintheti meg a közönség a Dürrenmatt a Fizikusok című drámájából színre vitt előadást a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. Lori Petermann rendezése tele van kihívásokkal és fekete humorral. A tragédia vonásait is megjelenítő szatiriukus komédiaolyan konfliktusokat és félelmeket idéz, amelyek akkor válnak uralkodóvá, amikor a egymással szembenálló államok a hadviselés legkorszerűbb és legfejlettebb technológiájáért versengenek.
 • Jó tündért várnak Csíkba

  A kézdivásárhelyi Városi Színház A jó tündér című vígjátékával vendégszerepel a Csíki Játékszínben január 18-án, pénteken 19 órától. A jó tündér nem a rekeszizmokat próbára tevő harsány vígjáték, inkább könnyed, játékos lélekmelegítés.
 • Közönségsiker a My Fair Lady Marosvásárhelyen

  A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban szilveszterkor bemutatott My Fair Lady című musical eddigi öt előadását 2385 néző látta, január 27-én 19 órakor pedig a Kovács György bérletesek is megtekinthetik.
 • Hároméves a kolozsvári Váróterem Projekt

  A kolozsvári Váróterem Projekt független színtársulat január 12-én ünnepli fennállásának harmadik évét. Az ünnepi alkalomból stílusosan a Mit csináltál három évig? előadásukat adják elő a Tranzit Házban (Bariţiu utca 16. szám) 19 órátót. Az előadás után pezsgőbontásra kerül sor.
 • Évtizedes szünet után új David Bowie-szám

  Évtizedes szünet után, 66. születésnapján új számmal jelentkezett David Bowie: a brit énekes kedden jelentette be Where Are We Now? című dalának kiadását.
 • A legnagyobb amatőr színházi fesztiválra megy az Osonó

  A monacói Nemzetközi Amatőr Színházi Világfesztiválra hívták meg a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhelyt. A Monaco városi Théâtre des Variétés-ben, augusztus 19 és 28 között sorra kerülő fesztivál keretében az „Ahogyan a víz tükrözi az arcot" című előadást mutatják be a sepsiszentgyörgyiek.
 • Horváth Péter a Látó Irodalmi Játékokon

  A Látó Irodalmi Játékok 2013-as évada első rendezvényének meghívottja Horváth Péter író, rendező, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem drámatanára, a nagysikerű Bogárvérrel című regény szerzője.
 • Újra műsoron az Ilja próféta Szentgyörgyön

  A Tamási Áron Színház mindenkori legfontosabb előadásainak sorában ott a helye az Ilja prófétának is, így ez a produkció sem maradhat ki az idei évadban műsorra tűzött felújítások közül. Tadeusz Słobodzianek komédiáját három alkalommal tekintheti meg újra a sepsiszentgyörgyi közönség: január 9-én (szerdán), 12-én (szombaton) és 13-án (vasárnap), mindhárom nap este 19 órától a színház Kamaratermében. Az előadásra érvényes az Ábel bérlet.
 • Isten pénze - musical a Csíki Játékszínben

  A Csíki Játékszín január 6-án, vasárnap 19 órától, a Prospero bérleteseknek játssza az Isten pénze című musicalt, Tolcsvay László, zeneszerző, Müller Péter, drámaíró és Müller Péter Sziámi, dalszövegíró közös művét.
 • Florea üzeni Bocnak: el a kezekkel a Félszigettől!

  Ellenzi a Félsziget Fesztivál elköltöztetését Marosvásárhelyről Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere. A városgazda kolozsvári kollégája, Emil Boc ama december végi bejelentésére reagált,  hogy a Félsziget Fesztivál 2013-ban Kolozsvárra költözhet, és ezt január 15-e után fogják bejelenteni.
 • Színház-szezon Temesváron: kilenc előadás januárban

  A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház januárban kilenc előadást játszik. Meghívott előadásként színpadra kerül a Horváth Csaba által rendezett Toldi, ezen kívül a temesvári közönség a Gardénia, Deviancia, Prah, Rendőrség, Özönvíz előtt valamint a Peer Gynt című előadásokat láthatja.
 • "Magyartalanították" Kassát, 2013 Európa Kulturális Fővárosát

  Több tucat helyszínen, több mint 150 kulturális eseménnyel várja a látogatókat a Kassa - Európa Kulturális Fővárosa 2013 (EKF) projekt két napon át tartó megnyitója január 19-én és 20-án. A drámaian megfogyatkozott magyar közösség viszont egyáltalán nem szerepel a rendezvény programjában.
 • MTVA: Esterházy cenzúrázása csupán „félreértés” volt

  A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vizsgálatot rendelt el Esterházy Péter író Kossuth rádióban december 25-én elhangzott programajánlója ügyében, és elnézést kért az írótól.
 • Csütörtökön elhunyt Sergiu Nicolaescu rendező

  Elhunyt csütörtök reggel Sergiu Nicolaescu. A 82 éves színész-rendezőt a bukaresti Elias kórházban érte a halál.
 • Kolozsvár tárt karokkal várja a Félszigetet

  Emil Boc polgármester szerint elvi egyezség született a kolozsvári polgármesteri hivatal és a Félsziget Fesztivál szervezői között arról, hogy jövőre már a kincses városban szervezzék az évente több tízezer fiatalt vonzó nyár rendezvényt. A szervezők megerősítették, hogy új helyszínt keresnek a fesztiválnak.
 • Zenés bohózattal búcsúztatja az óévet a Harag György Társulat

  A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata ismét visszatér ahhoz a közel 60 éves hagyományához, hogy az év utolsó napján vidám szilveszteri produkcióval lepi meg közönségét. Idén szilveszterkor a Kellér-Horváth-Szenes szerzőhármas A szabin nők elrablása című zenés bohózatát tűzi műsorára a társulat, amelyet egy fiatal, tehetséges színész-rendező, a frissen Szatmárnémetibe szerződött Kányádi Szilárd állít színpadra.
 • Szuperprodukció Marosvásárhelyen szilveszterre

  Kihívásnak nevezte Harsányi Zsolt rendező, Bodor Johanna koreográfus és Incze G. Katalin zenei vezető, karmester azt a zenés produkciót, amelynek hatvan szereplője – színésze és zenésze –, közel száz jelmeze és impozáns díszlete van, premierjét pedig december 31-én tartják meg Marosvásárhelyen: G. B. Shaw My Fair Lady című musicaljét.