Bánffyhunyadi az év kalotaszegi legényes táncosa

Bánffyhunyadi, mérai, hajdúnánási és debreceni legényeket díjaztak szombaton a régió egyik legnívósabb mgmérettetésén, az 5. Kalotaszegi Legényesversenyen, közölték a szervezők.

A verseny célja a régió táncos kultúrájának felkarolása és a fiatal generáció számára motiváció biztosítása a kalotaszegi legényes magas szintű elsajátítására.

A felnőtt kategória díjazottai:
• Vincze Pistuka Hunor (Bánffyhunyad) - „2019 kalotaszegi legényes táncosa” (fődíj)
• Vincze Pistuka Roland (Bánffyhunyad) - Berki Ferenc „Árus” kalotaszegi legényesének hiteles előadója”
• Nagy Marcell (Hajdúnánás) és Farkas Lóránt (Méra) - Berki Ferenc „Árus” kalotaszegi legényesének egyéni megformálója”

A gyerek kategória díjazottai:
• Illána David (Bánffyhunyad, 15 éves) és Molnár Szabolcs (Debrecen, 11 éves) - „2019 ígéretes legényes tehetsége”
• Ujvári Ferenc (Bánffyhunyad, 15 éves) és Simon János (Méra, 14 éves) „A kalotaszegi legényes hiteles előadója”
• Bria János (Méra, 13 éves) és Horvát Lehel (Bánffyhunyad, 8 éves) - „A kalotaszegi legényes tehetséges megformálója”

• Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület különdíját, a szamoskéri Örökség Tehetséggondozó Táborban való ingyenes részvételt Illánda Dávid nyerte.

A szakmai zsűri tagja volt Antal Áron, a Rába néptáncegyüttes művészeti vezetője, Bordás Barnabás, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája, Sánta Gergő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája, Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke, „Örökös aranysarkantyús”, a „Népművészet ifjú mestere”, a zsűri elnöke pedig Tötszegi András „Cucus” mérai hagyományörző táncos.

A verseny szervezői a Kalotaszeg Néptáncegyüttes és Legénytársulat, a Kalotaszeg NTE egyesület, a PRO Nádasmente egyesület, a Bánffyhunyadi RMDSZ és a Bánffyhunyadi Polgármesteri Hivatal, utóbbi kettő támogató is volt a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alap, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Communitas Alapítvány mellett.

Kapcsolódók

Kimaradt?