Sepsiszentgyörgyi művészetpedagógust díjazott a budapesti Ludwig Múzeum

Fám Erikát a sepsiszentgyörgyi Magma Műhely: interaktív kísérletek a képelmélet és kortárs művészet megismertetésére című projektjéért részesítette különdíjban a budapesti Ludwig Múzeum. A most először átadott ARTtransfer-díjat a kortárs művészet közvetítésének elismerésére alapították.

Fám Erika 2014-ben hozta létre a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Magma Műhelyt, amelynek a kortárs művészet művészetpedagógiai, képelméleti módszerekkel történő közvetítése volt a célja 3-18 éves korig, az adott életkornak megfelelő módszerek által. Az iskolai év szerkezetéhez igazítva, a Magma Műhely keretei között évente átlag 80 csoport és 1500-2000 gyerek vett részt a foglalkozásokon, olvasható a projekt pályázati ismertetőjében.Az ARTtransfer-díjra a múzeum leírása szerint magánszemélyek pályázhattak a 2014–19 közötti időszakban megvalósult projektekkel, amelyek középpontjában egy kortárs művészeti esemény, kiállítás, jelenség átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítése, interpretációja, pedagógiai megközelítése állt. A megvalósítás formája múzeumpedagógiai foglalkozás, iskolai óra, nyári alkotótábor, témanap, programsorozat, workshop, kiadvány, játék egyaránt lehetett.

A zsűri szempontjai közé tartozott, hogy a bemutatott projektben a kortárs művészet közvetítése során minél nagyobb szerep jusson a cselekvő befogadói attitűdnek, az élményszerűséget szolgáló, innovatív tevékenységi formáknak, ahogy a művészeti, kulturális ismeretek átadásának gyakorlatában is. Szükséges, hogy támogassa az önálló gondolkodást-, munkavégzést, valamint az önálló személyiségek tartalmas együttműködését. A projekt törekedjen az életkori sajátosságok figyelembevételével a médiatudatosságra, erősítse a kritikai szemléletet, az önismeretet, a társadalmi felelősségvállalást: tartsa szem előtt a legkülönfélébb társadalmi igényeket. Lényegi elem, hogy a projekt adaptálható legyen, valamint korlátozott anyagi erőforrások közötti is megvalósulhasson.

A pályázatra közel harminc jelentkezés érkezett, a második fordulóba kilenc pályázat jutott tovább, amelyek november 15-én, pénteken egy minikonferencián mutatkoztak be a zsűri előtt. Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma múzeumi főosztályának vezetője méltatta a nyerteseket és adta át a díjakat.

Az ARTtransfer díj nyertese Orosz Csaba VINYL című projektjével, a Ludwig Múzeum különdíjában pedig Fám Erika mellett Váradi Emese Az Art Project Grouptól az Utópia Áruházig című projektje részesült. A további elismerések itt olvashatóak.

Kapcsolódók

Kimaradt?