Budapesten „vendégszerepel” Gábor Áron ágyúja

A budapesti Hadtörténeti Múzeumban mutatják be az 1848-as háromszéki szabadságharc egyetlen fennmaradt ágyúját, és a Székely Nemzeti Múzeum 1848-as relikviáit. A tárlatmegnyitóra november 18-án kerül sor, az „1848–49-es ereklyék a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményéből” című kiállításon ünnepi beszédet mond Németh Szilárd miniszterhelyettes, a tárlatot Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke nyitja meg. Ugyanakkor szervezik a hadtörténeti levéltár és a Hadtörténeti Múzeum 1918. november 16-i alapításának évfordulós ünnepségét is.

Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta, már egy ideje zajlanak az egyeztetések, hogy Gábor Áron ágyúját az anyaországban is bemutassák, most készülnek a múzeumépület teljes felújítására, a gyűjtemény 80 százalékát már kiköltöztették, így ez jó alkalom arra, hogy az ágyút ne raktárba vigyék, hanem bemutassák Magyarországon, hogy ezzel is öregbítsék a sepsiszentgyörgyi intézmény jóhírét, növeljék az ismertségét.

A múzeum tulajdonában még nyolcvan 1848-as ereklye van, ezek többségét is kiállítják a Hadtörténeti Múzeumban, például Deák Ferenc pipáját, Kiss Ernő tábornok nyergét, Bem József sétabotját, és Kossuth Lajos cigarettaszipkáját. A múzeumigazgató rámutatott, a budapesti „vendégszereplés” hozadéka, hogy az ottani szakmai tudással tudják gazdagítani a 1848-as tárlatot, a Hadtörténeti Múzeum szakemberei segítenek a pontos tárgymeghatározásban, hogy „elmeséljék a tárgyak történetét”, ugyanakkor az installációt is megkapják. Budapesten fél évig lesz látható a kiállítás, rengeteg múzeumpedagógiai tevékenységet szerveznek majd, rekordlátogatottságra számítanak.

Különben amióta az ágyú 2010-ben hazakerült a Bukaresti Román Történeti Múzeumból, legalább félmillióan látták, nemcsak Sepsiszentgyörgyön, hanem Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Baróton is kiállították. Magyarországon is már több múzeum bejelentette igényét az ágyúra, így valószínűleg Budapest után a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, a nyíregyházi Jósa András Múzeumban is bemutatják az 1848-as tárlatot.

Amint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújítására két évvel ezelőtt írtak alá EU-s finanszírozási szerződést. A 21,8 millió lejes projekt keretében felújítják a Kós Károly tervezte főépületet, az adminisztratív épületet, és a múzeum parkját. A már felújított épületbe, teljesen megújult környezetbe, új koncepcióval kerül majd haza Gábor Áron ágyúja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?