Három éjjel, három nap – elkezdődött az Erdélyi Prímások Találkozója Csíkszeredában

Mesterkurzusokkal, tudományos előadással vette kezdetét a huszonkettedik alkalommal megszervezett Erdélyi Prímások Találkozója. A főszervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes szakmai partnereivel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékével és az MTA Zenetudományi Intézetével karöltve ebben az évben is színvonalas, tartalmas programmal várja a magyar népi kultúra kedvelőit és a mulatni vágyókat.

Az eseményt felvezető sajtóeseményen a szervezők jó hangulatú visszaemlékezésekben idézték fel a zenészek meghívásának keserédes, sokszor humoros pillanatait. Ugyanis a zenei fesztivált minden évben hosszas előkészítő munka előzi meg, amelynek része az is, hogy a szervezők, Pávai István népzenekutató, egyetemi oktató útmutatásai, javaslatai alapján, lakóhelyükön keresik fel a meghívott zenészeket és alkudnak meg velük a csíkszeredai közreműködésre, fellépésekre. A zenészek kiválasztása természetesen szigorú szempontok szerint történik, több éve jelen vannak a találkozón a Zeneművészeti Egyetem népzenész diákjai, és tanárai, akik a rendezvény szakmaiságát hivatottak biztosítani.

András Mihály, a Hargita Együttes igazgatója kiemelte, hogy a szervező intézmények mögött személyek vannak, akik szakmai tudásuk mellett a rendezvény lelkiségét is hordozzák. Az intézményvezető kiemelte azt is, hogy a prímástalálkozó egész jövője kérdésessé válna, ha nem lenne utánpótlás, nem jönnének el évről-évre a zenét tanuló fiatalok, nem vennének részt a szervezésben az újabb generációk képviselői, mint az együttes munkatársa Gábos-Bakó Rozál, vagy az egyetem végzős diákja, András Orsolya.

A nyitónap egyik kiemelkedő szakmai eseménye volt Árendás Péter egyetemi docens Lajtha Lászlóról tartott előadása szerda este. Az oktató elmondta: nem csupán kurzusokról és esti gálaműsorokról szól a prímástalálkozó, hanem rendseresen helyet kapnak a programban szakmai előadások is. Az általa bemutatott Lajtha Lászlót talán kevésbé ismerik, mint embert és korai népzenei gyűjtéseiről sem sokat tudnak általánosan. Pedig Lajtha emberi nagysága, soha meg nem alkuvó természete és tudományos munkássága a legjelentősebb kutatók közé emelik.

A három napos rendezvény programja kapcsán Gábos-Bakó Rozál elmondta: a szerdai nap hangszeres és énekes mesterkurzusait követően csütörtökön és pénteken is nagyszínpadi produkcióval, népzenei gálaműsorral várják a közönséget. Első nap a meghívott erdélyi népzenészek lépnek színpadra. A programban megemlékeznek a nemrég elhunyt Duduj Rozália felcsíki gardonosról is. Pénteken a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem népzene szakos hallgatóinak gálaműsora következik. Mindkét nap programját Pávai István szerkesztette, közreműködnek a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai. A gálaműsorokat csütörtökön és pénteken is táncház követi a meghívott zenészek közreműködésével.

A találkozó részletes programja elérhető a Hargita Együttes honlapján. Facebook esemény itt található.

Kapcsolódók

Kimaradt?