A dadaizmus tiszteletére szerveznek koncerteket Kolozsváron

A dadaista mozgalom a Kolozsváron szerdán startoló 14. SoNoRo zenei fesztivál témája. Vasárnapig hat koncertet tartanak romániai és külföldi muzsikusok a város különböző rendezvényhelyszínein.

Fellép Kelemen Barnabás és felesége, Kókas Katalin magyarországi, Tatiana Samouil orosz-román származású, és Francesco Ionaşcu kolozsvári hegedűművész, az osztrák Peter Langgartner és a bukaresti Răzvan Popovici brácsaművész (utóbbi a SoNoRo fesztivál igazgatója), az örmény Alexander Chaushian és az izraeli Kyril Zlotnikov csellista, a kanadai Louis Lortie zongorista, a kolozsvári Adrian Cioban oboaművész, az olasz, Grammy-jelölt Alberto Mesirca gitárművész.

A szerda este hétkor kezdődő nyitókoncert a Román Nemzeti Bank kolozsvári kirendeltségének dísztermében lesz. A Cabaret Voltaire című esten Mozart, Sosztakovics, Erik Satie és Arnold Schönberg lesz műsoron, de Kurt Schwitters híres Ursonate című művét is előadják.

Csütörtök este a Casa Boema vendéglőben a Soap Opera című zenei puzzle lesz műsoron, Gluck, Paganini, Halvorsen, Manuel de Falla és Astor Piazzolla művekkel.

Péntek este héttől a Vallásszabadság Háza lesz a fesztivál helyszíne, Beethoven, Kodály és Sosztakovics szerzeményeit adják elő.

Szombaton ingyenes koncert helyszíne lesz a Farkas utcai református templom, a Songs and Dances of Life című koncerten Pablo Casals, Benjamin Britten és Felix Mendelssohn-Bartholdy művei hangzanak el.

Vasárnap 11-től matiné lesz a Sigismund Toduţă Emlékházban, ahol a kolozsvári zeneszerző 30 évig lakott. Most azonban nem az ő szerzeményei csendülnek fel, hanem Mozart, Mikhail Glinka, Erik Satie és Jean-Marie Leclair dallamai. Este héttől a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termében szervezik meg a Finale: From Dawn till Dusk című zárókoncertet, ahol Felix Mendelssohn-Bartholdy híres Esz-Dúr Oktettjét és Csajkovszkij Egy nagy művész emlékére című a-moll zongoratriója lesz műsoron.

A koncertek részletes programja ide kattintva érhető el. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a jegyeladásokból származó bevétel egy részét drogfüggő fiatalok támogatására ajánlják fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?