Hajléktalanként kollázsfricskákkal üzent a világnak – megnyílt Ion Bârlădeanu csíkszeredai kiállítása

Filmsztárok, közéleti személyiségek, politikusok, diktátorok is feltűnnek azokon az egyedi kollázsokon, amelyekből szerdán nyílt nagyszabású kiállítás a csíkszeredai Új Kriterion Galériában. A bukaresti H’art Galériával együttműködésben megvalósult tárlat megnyitóján jelen volt a művész, Ion Bârlădeanu és az őt felfedező bukaresti galéria vezetője, Dan Popescu is.

Több mint százhúsz kollázst tartalmaz a szerda este megnyitott kiállítás, az egyedi hangulatú képek kronológiai sorrendet követve adnak keresztmetszetet a művész több évtizedes alkotói tevékenységéből – tudtuk meg Részegh Botondtól, az Új Kriterion Galéria művészeti vezetőjétől. Bârlădeanu személyében a mai napig is alkotó, aktív művészt tisztelhetünk, legelső képei a ’70-es évek közepe táján keletkeztek. Munkásságára jellemző a végtelen precizitás, aprólékos kidolgozás és a tudatosság.

A képek mozifilm-jelenetekhez hasonlóan adnak visszajelzést társadalmi kérdésekre, jelenségekre. Nem véletlen, hogy a képek tűhegynyi pontosságúak és mozisnitt jellegűek, hiszen Bârlădeanu filmrendezőnek készült, ám terve csak álom maradt behatárolt lehetőségei következtében - árulta el Részegh Botond. Az, hogy képei megjárták a világ híres galériáit, csupán a véletlennek köszönhető, Ion Bârlădeanu sosem készült művésznek.

Alkotásait önmagának alkotta sokszor egészen embertelen körülmények között, miközben szeméthalmokkal körülvéve élte mindennapjait. Részegh Botond ehhez kapcsolódóan elmesélte, hogy a művész a kiállítás megnyitója előtt döbbenten állt meg a galéria melletti műterem közepén elámulva annak méretein, hiszen ő kollázsait az ölébe véve alkotott évtizedekig. Ennek fényében is megdöbbentő az a részletgazdagság, amivel kidolgozta a képeit. A háttértől kezdve a térbeliségen át a szereplők ruházatáig minden pontos tervezést feltételez. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy Bârlădeanu sosem tanult művészetet, a filmekkel kapcsolatos hihetetlen műveltségét mozikban szedte magára.

A kiállítás megnyitóján jelen lévő művész szívesen mesélt alkotásairól a Nagy István Művészeti Iskola diákjainak. A fiatalok szájtátva hallgatták, habár a képek szereplőit nem mindig tudták hová tenni. Annál több rácsodálkozás érkezett az idősebb látogatóktól, akik szinte minden képen ismerős alakokat fedezhettek fel.

A Kollázsok című kiállítás december 15-ig látogatható a csíkszeredai Új Kriterion Garériában (Csíkszereda, Petőfi u.4.)

Kapcsolódók

Kimaradt?