Csontváry: ősbemutató Marosvásárhelyen

Kovásznai György Csontváry című darabjának a bemutatójára készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A május 3-án, pénteken 19 órától kezdődő előadást megelőző sajtótájékoztatón Gáspárik Attila, a színház vezérigazgatója elmondta: ezt a darabot eddig sehol nem mutatták még be, tehát ősbemutató lesz a most készülő produkció.

Kovásznai György televíziós személyiség volt, animációs filmek készítője, író, drámaíró, képzőművész, aki fiatalon hunyt el. Ez a szövege „még nem hatott meg senkit annyira, hogy színpadra állítsa” – mondta Gáspárik Attila. A rendező, Kövesdy István beszámolt arról, hogy ő is véletlenül találkozott a darabbal és elhatározta, hogy megrendezi.

A produkció, ahogy a vezérigazgató fogalmazott, a legjobb felállításban készül, minden szempontból. Címszerepre Dukász Pétert, a Temesvári Csíky Gergely Színház művészét szerződtették, a zenét Lászlóffy Zsolt szerezte és játszotta – hangsúlyozta Gáspárik, elárulva azt is, hogy napokig tartott a felvétel a Kultúrpalotában. A szöveget Kovács András Ferenc a dramaturg gondozta, végigkísérte a próbafolyamatot, segített a rendezőnek és a színészeknek.

A díszletet Bartha József képzőművész készítette, a jelmezeket Szabó Anna tervezte. A koreográfus Ruszuly Ervin, akinek már komoly színpadi múltja van, de koreográfusként most mutatkozik be. A darabban 38 színész játszik, akiknek nem csupán a szöveggel kell jelen lenniük, de testüket, mint jelet kell használniuk, teátrumot csinálniuk – magyarázta a dramaturg.

Dukász Péter úgy értékelte vásárhelyi meghívását, hogy a színház vezetősége és a rendező is nagy bizalmat fektetett bele. „Szeretnék megfelelni és mindazzal az erővel és képességgel, amivel az Úristen megáldott, igyekszem honorálni ezt a bizalmat” – mondta a színész.

Kimaradt?