Nyílt Napok a Sapientia Erdélyi Tudományegyetemen

2013. május 6–13. között szervezi meg a már hagyományosnak tekinthető Nyílt Napjait a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári Természettudományi és Művészeti Kara.

A rendezvény első napján, hétfőn, 2013. május 6-án Szórvány, anyanyelv és könyvkiadás címmel szervez könyvbemutatóval színesített kerekasztal-beszélgetést a Fehér Holló Médiaklub/Szórványtengelyek és a Sapientia EMTE.

A rendezvény 18 órától kezdődik a Bocskai-ház Óváry termében, terítéken pedig mind a médiaklub tagjainak szórványjáró munkája, feltáró és kapcsolatteremtő tevékenysége, mind kiadói/publicisztikai munkássága.

A beszélgetés moderátori szerepét Szabó Csaba vállalta, míg a Fehér Holló Újságíró-sorozat legújabb kötetét, Kuti Márta: Kincsünk a szó című nyelvművelő publicisztika-füzérét Egyed Emese méltatja.

A kerekasztal további házigazda-hollói:

•         Bodó Márta (Keresztény Szó)

•         Benkő Levente (Krónika/Művelődés)

•         Bodolai Gyöngyi (Népújság)

•         Mihály István (Kolozsvári Rádió)

•         Simon Ilona (RTV Kolozsvár)

•         Ötvös József (Üzenet)

•         Szabó Csaba (RTV Kolozsvár)

•         Kuti Márta (Népújság/Vásárhelyi Hírlap)

 

Muszlim – autonómia – kultúrtandem

Az iszlám világ és a nyugat címmel tart előadást Dr. Rostoványi Zsolt professzor, a budapesti Corvinus Egyetem rektora. Az Egyetemi Esték előadássorozat legújabb állomására csütörtökön, május 9-én 18 órától kerül sor a Bocskai-ház Óváry termében.

Pénteken, május 10-én Fazekas Mártáé, a Balassi Intézet és a Bukaresti Magyar Intézet művészeti titkáráé a főszerep. Ő 13 órától Miért és hogyan működnek az autonómiák Európában? címmel, majd 16 órától Kultúrdiplomácia a gyakorlatban – avagy milyen a magyar-román kultúrtandem? címmel mutatja be érdekes előadását. Az esemény helyszíne ez alkalommal is a Bocskai-ház Óváry terme.

XXI. századi emberi kapcsolatok

Hétfőn, május 13-án, a rendezvény utolsó napján – mintegy levezetőként – a szervezők 18 órától minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak egy sapientiás kisfilmekből álló vetítésre, amelyet a rendezőkkel és szereplőkkel követik beszélgetések. A beszélgetést Dimény Áron színész moderálja. A kisfilmek tematikája a napjaink emberi viszonyai, ahogy a sapientiás végzős hallgatók látják.

A Nyílt Napok utolsó programpontját a Sapientia EMTE kolozsvári kara Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával közösen szervezi, helyszíne pedig a Főtér 23. szám alatti esküterem lesz.

„Az egy hétvégén át tartó programsorozat fő célcsoportját a Kolozs, Szilágy, Szeben és Szatmár megyéből érkező középiskolás diákok és tanáraik képezik. A nyílt napokon az intézmény hagyományosan többet szeretne nyújtani a leendő hallgatóknak, mint egyszerű bemutatkozás, így reményeink szerint sikerül a számukra megszervezett nyílt napon a tanulás és a szórakozás jegyében a kreatív gondolkodást is fejleszteni. Azok a középiskolások tehát, akik május 9–11. között intézményünkbe látogatnak, változatos prezentációkon, előadásokon és műhelymunkákon vehetnek részt: a repülőgépmakett-bemutatón, perszimuláción, természettudományi kísérleteken, animációs műhelymunkákon, kriminalisztika bemutatón stb. megtapasztalhatják a kolozsvári kar nyújtotta továbbtanulási lehetőségeket és tudományos tevékenységeket, és közelebbről megismerkedhetnek a diákélettel is. A diákokat kísérő pedagógusoknak – a kisebbeknek szánt tevékenységekkel egy időben – lehetőségük lesz egy kötetlen beszélgetés keretében kifejezni igényeiket a felsőoktatás minőségének javítására, és az intézmény irányába is megfogalmazni jelenlegi és jövőbeni elvárásaikat” – áll a szervezők maszol.ro-hoz eljuttatott közleményében.

A szakmai műhelyekről részletesebb információt a kv.sapientia.ro honlapon olvashatnak, míg a tevékenységekre bejelentkezni Keresztes Saroltánál a saci@sapientia.ro vagy a 0731-037827-es telefonszámon lehet.

A Nyílt Napokat a Communitas Alapítvány és a BGA Zrt. támogatja.

Kimaradt?