Elkezdődött a jegyárusítás a marosvásárhelyi könyvvásár programjaira

Lehet már jegyeket vásárolni a 25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár programjaira, közölték a szervezők, akik irodalmi estekkel, színházi előadásokkal, koncertekkel várják a látogatókat.

A jegyköteles előadások sorát Darvasi László Karády zárkája című monodrámájával nyitják a könyves szemle nulladik napján, november 13-án, szerdán a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében. Az Gyulai Várszínház produkciójának rendezője Béres László, előadja Bartha Boróka. A szerző, Darvasi László így vall Karády Katalinról, és a darabról: „Nem az életét írtam meg, hanem a Gestapó börtönében eltöltött hónapokból néhány sötét, fájdalmas napot. Azt, amikor kilátástalan minden. Amikor semmi remény nem látszik, hogy majd állhat újra a szabad ég alatt. Na, ez érdekelt engem, ilyen helyzetben, hogy működik a lélek, a jellem. És hát milyen gyönyörűen játssza az alakot Béres Laci rendezésében Bartha Boróka!”

A hivatalos megnyitóra, egyben a Navarra Dance tánccsoport előadására csütörtökön, november 14-én 10 órakor kerül sor a Színház-téren, melyet Balázs Imre József Kirándulás a felhőben című verses gyermekkoncertje követ a kisteremben.

A vásár első napja végül ugyancsak egy koncerttel zárul, az idén 60 éves Kovács András Ferenc költészete előtti főhajtással: a Kossuth-díjas költő Árdéli szép tánc című kötetének versei elevenednek meg a Sebő Együttes és magának a szerzőnek az előadásában. A szervezők Sebő Ferenc szavaival ajánlják a produkciót: a koncert során „kalauzunk Kovács András Ferenc, aki „urbánus” költő hírében áll (és meglehet, hogy egyebek mellett annak is tartja magát), most felhangzó dalai viszont ékesen azt bizonyítják, hogy milyen mély gyökerekkel kapcsolódik mind az írásos tradíciókhoz, mind a szájhagyományhoz, még akkor is, ha erről (bizonyára) nem sokat gondolkodott mindeddig. Nekem mindenesetre valamennyi énekelhetőnek ítélt verséről egy-egy karakteres népdaltípus, vagy táji tánczene jutott eszembe, és az összepárosítás sohasem bizonyult erőszakoltnak.”A Sebő Együttes pénteken, november 15-én sem pihen, ugyanis 11 órától a gyerekeket várják a Nyárádszeredai Művelődési Ház nagytermébe a „Maros hídja leszakad” címmel meghirdetett koncertjükre. Ugyancsak pénteken kerül sor, de már a marosvásárhelyi színház nagytermében 18 órától Prózaajándék Vásárhelynek címmel Darvasi László, Grecsó Krisztián, Láng Zsolt, Németh Gábor és Vida Gábor irodalmi estjére Gáspárik Attila és Szegő János moderálásában. Közreműködnek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészei. Az irodalmi est ingyenes, de helyjegyet kell foglalni a színház jegypénztárában, vagy online. A könyves szemle második napjának méltó lezárása 20 órától Bogdán Zsolt Ady-estje a Kisteremben.

Szokásos módon szombaton, november 16-án délelőtt a kisgyerekek veszik birtokukba a színház nagytermét, akik idén a Sebő Együttes gyermekkoncertjére tapsolhatnak. A felnőtteket pedig ugyancsak 11 órától a kisteremben Darvasi László, Grecsó Krisztián, Németh Gábor, valamint Szegő János várja egy kis irodalmi matinéra. A téma: A mai magyar próza tere, avagy szükség van-e mostanság a Bajza–Toldi–Vörösmarty-támaszra a Petőfi-gyártáshoz? A beszélgetésre ingyenes a belépés.

Este 19 órától pedig Marie Jones Kövek a zsebben című darabja lesz látható a nagyteremben. A Kövek a zsebben egy forgatás kulisszái mögé kalauzolja nézőjét: egy amerikai film készítésének kellős közepébe Írországban. A fergeteges folytatást a két főszereplő, esetünkben két statiszta biztosítja, akik úgy mesélik el a történetet, hogy a forgatáson megforduló összes karaktert (férfit és nőt válogatás és kegyelem nélkül) maguk keltik életre. A percenként, néha másodpercenként átváltozó szereplők sokat elárulnak a kis emberek sorsáról a nagyvilágban – humor, tragédia, komédia és rengeteg improvizáció. A két bravúrszerepet két bravúrszínész, Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter alakítja.

A jubileumi szemle zárásaként végül vasárnap, november 17-én délelőtt 11 órától Kovács András Ferenc Jack Cole dalai című megzenésített poémáját adja elő Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor. A produkciókra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztárában és online lehet jegyet váltani.

A szélesebb réteget megszólító előadások, irodalmi estek mellett számos más programmal is készülnek a szervezők és kiadók, többek között egész napos gyerekprogramokkal is. A rendezvény honlapján a vásáron kapható könyvújdonságok listája is böngészhető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?