FRISSÍTVE - Tragikomédia: e-mailt akart küldeni Molière-nek egy temesvári színházi alkalmazott

Szerzői jogdíjakól szeretett volna egyeztetni „Molierrel” a temesvári német színház nemrég alkalmazott művészeti titkára, még az őt felkereső újságírótól is kitartóan tudakolta az e-mail-címét, számolt be a meglepő esetről a Pressalert.ro helyi hírportál. A polgármester azt ígérte, utánanéz az önkormányzati intézményben történt esetnek. FRISSÍTVE: Megszólalt a temesvári német színház vezetősége is.

A történetet először Ion Ardeal Ieremia, a művelődési minisztérium államtitkára tette közzé Facebook-oldalán, azzal a céllal, hogy rávilágítson az önkormányzat alárendeltségébe tartozó német színház ideiglenes vezetőségében uralkodó szakmaiatlanságra, és felszólítsa Nicolae Robu polgármestert, hogy haladéktalanul írjon ki újabb versenyvizsgákat. Mint bejegyzésében írta, a művészeti titkár egy bizonyos „Molier” e-mail-címe után érdeklődött, hogy jogdíjakról egyeztessen vele.

A művészeti titkár, Elisa Covaci a Pressalert.ro-nak megerősítette, hogy Molière elérhetőségét kereste, de pontosított: „Az információ nem egészen helyes, a szerzői jogokkal nem én foglalkoztam, de érdekelne minket a cím. Tudnak esetleg segíteni ebben?” – kérdezte az újságírótól, és láthatóan továbbra sem sejtette, hogy a 17. századi francia drámaíróról van szó.

Nicolae Robu, Temesvár polgármestere az Agerpresnek azt mondta, nem hallott az esetről, elképzelhetetlennek tartja, hogy a színházi alkalmazott arra a Molière-re utalt volna, de ígérte, hogy utánanéz az esetnek, és ha igaznak bizonyul, felbontják a művészeti titkár szerződését.

A temesvári német színház ideiglenes vezetője a mérnök végzettségű Ioan Boldurean, aki korábban tyúkfarmnál, illetve harisnyagyárnál dolgozott, így nem sok tapasztalata van kulturális intézmények vezetésében, és Ion Ardeal Ieremia szerint inkompetens személyekkel töltötte meg a színházat. A korábbi igazgató, Lucian Vărşăndan tíz évig vezette a színházat, második, 2017 őszén lejárt mandátumának értékelésén 9,88-as jegyet ért el, de az önkormányzattal azóta folytatott per miatt nem kerülhetett vissza az intézmény élére.

FRISSÍTÉS: Ioan Boldurean cáfol

A Ioan Boldurean, temesvári német színház megbízott színházigazgatója a Pressalert.ro-hoz eljuttatott levelében azt írja, nem igaz, hogy az intézmény alkalmazottja, Elisa Covaci ilyen hibát követett volna el, véleménye szerint ráadásul a hamis állítást a színház és az önkormányzat elleni újabb támadásra használták fel. Ioan Ardeal Ieremia államtitkár kijelentése a színház vezetőségének inkompetenciájáról szintén hamis, és a rágalom határát súrolja, írja a megbízott igazgató.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?