„Kívülálló” művészeket díjaznak Sepsiszentgyörgyön

Az önmagukat a képzőművészet nyelvén kifejező fogyatékkal élők alkotásaiból szerveznek kiállítást és versenyt Sepsiszentgyörgyön. 

A Diakónia Keresztyén Alapítvány 2010-ben szervezte meg első alkalommal az „Outsider Art”-nak, azaz kívülállók művészetének nevezett, az országban egyedülálló képzőművészeti tárlatot és versenyt, amelyre évről évre több pályamunka érkezik. Az Íriszház díjat decemberben - a Fogyatékkal Élők Nemzetközi Világnapján - kilencedik alkalommal ítélik oda a romániai fogyatékkal élő képzőművészeknek. 

A szervező, Makkai Péter református lelkipásztor, a sepsiszentgyörgyi fogyatékkal élőket gondozó Írisz Ház vezetője rámutatott: több hazai fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézményben is foglalkoznak művészetterápiával. A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány az első olyan hivatalos fórumot hozta létre, ahol a fogyatékkal élők bemutathatják művészetüket, de helyt adnak a megméretkezésnek és tehetséggondozásnak is, hiszen egy szakmai zsűri döntése alapján díjazzák a nyertes alkotásokat. Az első helyezett 2000 lej-, a második 1000 lej-, a harmadik pedig 500 lejes pénzjutalomban részesül. 

A Diakónia Keresztény Alapítvány pályázati felhívása szerint a 18. életévét betöltött, bizonyítottan értelmi fogyatékos személyek 3 alkotással – festménnyel vagy kisplasztikával - pályázhatnak. Ebből kettőnek a témája lehet szabadon választott, egy munkának pedig kötött témája: Benedek Elek mesevilága, mivel idén van 160. évfordulója a nagy székely meseíró születésének. A pályázati munkákat a letölthető jelentkezési űrlap kíséretében, november 27-ig küldhetik el a Sepsiszentgyörgy, Gyöngyvirág utca 5., 520085 (Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, str. Lăcrămioarei nr. 5) postai címre. A pályamunkákat avatott szakmai zsűri fogja elbírálni. A bizottság elnöke Deuten-Makkai Réka, művészettörténész. Részleteket olvashatnak az Írisz Ház internetes oldalán vagy Facebook-oldalán, vagy tájékoztatást kérhetnek az iriszhaz@yahoo.com címen.

Diakónia Keresztény Alapítvány által működtetett Írisz Ház az Outsider Art képzőművészeti esemény mellett, néhány éve, tavasszal megszervezi az Outsider Music Fest nevű rendezvényt is, ahol fogyatékkal élő zenészeknek és együtteseiknek biztosítanak fellépési lehetőséget. 

Kapcsolódók

Kimaradt?