„Szia! Te még élsz?” – Lackfi János rendhagyó irodalomórát tartott Csíkszeredában

A címben szereplő kérdést egy érettségiző diák küldte Facebook-üzenetben a József Attila-díjas író, költő messenger fiókjába. A tanuló sehogy sem tudott megbirkózni a ténnyel, hogy egy élő ember tananyag lehet. Erről és még sok minden másról mesélt Lackfi János hatrészes előadás-sorozatának csíkszeredai állomásán hétfőn. Az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar kortárs szerző lányával, Lackfi Dorottyával és Sinha Róbert gitárossal közös zenés irodalmi előadásával hétfőn érkezett a hargitai megyeszékhelyre a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében.

Telt háznyi közönséggel zajlott a hétfő déli irodalmi matiné, Csíkszereda iskoláiból több száz diákot vonzott a kortárs magyar irodalom egyik legelismertebb képviselője (persze, a tanórák alóli felmentés sem lehetett utolsó szempont). Motiváció ide vagy oda, utólag aligha bánta meg bármelyik fiatal is, hogy ezt a másfél órát Lackfi Jánossal és vendégeivel töltötte. Személyes hangvételű bemutatkozásában az író (költő, műfordító, tanár, tudós) elárulta: egy ideig igazán jól hangzóan mesélhette, hogy 48 évesen 48 kötete jelent meg, ám ezt mára túlszárnyalta.

Lackfi János Oláh Jánosként született Budapesten, 1971. május 18-án. József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár, Nyugat-kutató, fotós, hat gyermek, Simon (1992), Margit (1995), Dorottya (1997), Johanna (1999), Ágnes (2002) és Julianna (2015) édesapja. Felesége Bárdos Júlia művészettörténész, Bárdos Lajos Kossuth-díjas zeneszerző unokája. Akkor vette fel a Lackfi nevet, amikor publikálni kezdett, hogy édesapjával össze ne tévesszék.

Mondatait kezdetben elismerő mormogással, később többször tapssal és hangos nevetéssel fogadta a fiatal nézősereg. Lackfi János pedig igazi profi előadó módjára megtalálta a hangot a közönséggel, viccelt, parodizált, idézett, felolvasott, ha kellett, rögtönzött. Előadását lánya, a Kőbányai Zenei Stúdió ének-szakos növendéke, Lackfi Dorottya és Sinha Róbert klasszikus gitár-művész színesítették dalaikkal. Énekeltek Lackfi János verset és műfordítást, valamint elhangoztak Dorottya saját szerzeményei is.​A program végén Lackfi János felszabadultan és szívesen válaszolt a diákok által feltett kérdésekre, akik nem is okoztak csalódást és hosszan faggatták a mai magyar irodalom egyik legjelesebb képviselőjét.

Lackfi János, Lackfi Dorottya és Sinha Róbert október 29-én Gyergyószentmiklóson, 30-án pedig Kolozsváron lép fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?