Kultúra

 • Harminc színész egy színen

  Székely Szabó Zoltán Egy nemzedék, három felvonás című, a Kriterion Könyvkiadónál megjelent kötetét mutatták be szerda este Marosvásárhelyen az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban. A kötetben a szerző harminc színésszel készített három-három interjút különböző időpontokban.
 • Legjobbjait díjazta a kolozsvári színház társulata

  Tompa Gábor a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója hétfő este nyújtotta át a társulat tagjainak a 2011/2012-es évad művészeti és társulati díjait. A két fődíjat Györgyjakab Enikő és Bogdán Zsolt, a társulat díját pedig Szűcs Ervin vehette át.
 • Újratöltve kezdi hetedik évét a Paprika Rádió

  Hatéves Kolozsvár egyetlen, teljes egészében magyar nyelven sugárzó rádióadója, a Paprika. December 18-án, kedden este 7 órától nagyszabású születésnapi gálán ünnepelnek majd együtt hallgatók és rádiósok a kolozsvári Magyar Opera nagytermében.
 • Răzvan Ioan Dincă lett a Bukaresti Opera igazgatója

  A november elején Pro Cultura Hungarica-díjjal kitüntetett Răzvan Ioan Dincă lett a Bukaresti Nemzeti Opera igazgatója - közölte a kedden a Mediafax hírügynökség.
 • Tavasszal indul az Euronews magyar adása

  Azért indít jövő tavasszal magyar nyelvű adást a euronews, mert Magyarország az elmúlt időben gyakran került az érdeklődés középpontjába, és a hírcsatorna ott szeretne lenni, ahol a fontos dolgok történnek - mondta Michael Peters, az európai nemzetközi hírtelevízió elnöke az MTI-nek adott interjújában kedden.
 • Ilyés Szabó Anna mesemondó a Moszkvában

  A híres székely mesemondó, Ilyés Szabó Anna Nagyváradon, a Moszkva Kávézóban lép fel december 12-én szerdán este 7 órától.
 • Elárverezik Grigorescu egyik Ökrösszekerét

  A román és európai festőszművészet értékes darabjait lehet megszerezni Kolozsváron, a decemberi aukciót megelőző kiállításon. A karácsonyi árverezést az Artmark Aukciósház szervezi, a gyűjtemény 14-én illetve 15-én, reggel 10 és este 10 között áll nyitva a nagyközönség számára a kolozsvári City Plaza szállodában.
 • Finn képzőművészek állítanak ki Kolozsváron

  A kolozsvári Mátyás-ház kiállítótermében nyílik meg, Finnország nemzeti ünnepe (december 6) tiszteletére, a finn grafikusok munkáiból összeállított tárlat hétfőn este 7-kor.
 • Alföldi Róbert mellett állt ki nyílt levélben Gáspárik Attila

  Nyílt levélben állt ki Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója mellett, akinek leváltását magyarországi szakmai körök szerint még karácsony előtt bejelentik.
 • Az európai cigányok a genetika szerint is Indiából származnak

  A legnagyobb európai kisebbség, a romák elődei 1500 évvel ezelőtt útra kelve Északnyugat-Indiából vándoroltak Európába - állapította meg genetikai elemzéssel egy nemzetközi kutatócsoport.
 • Az őrült naplója – székelyudvarhelyi vendégjáték Gyergyószentmiklóson

  Hétvégén, december 8-án és 9-én, mindkét alkalommal este 7 órától kerül sorra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégjátéka a Figura Stúdió Színházban. Az őrült naplója monodráma Nyikolaj Vasziljevics Gogol azonos című klasszikus művének színpadi adaptációja.
 • Romok igaz menedék, Ukcsuk-ga, Gulliver utazásai az Interferenciákon

  Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál tizedik napján, december 6-án 12 órától a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Egyetemi Klub Termében (Emanuel de Martonne utca 1. szám) a Koinónia Kiadó gondozásában megjelent A beszédtől az énekig című kötetet mutatják be. Az esszé- és interjúkötetet szerkesztette Georges Banu, aki a könyvbemutatón előadást is tart a témáról.
 • Az LGT keresi a Kárpát-medence legjobb gitárosait

  Az LGT szilveszter éjszakájáig hosszabbította meg 1982-ben meggyilkolt gitárosáról, Barta Tamásról elnevezett gitárversenyét, amelyre a Kultúrpart honlapján kell benevezni.
 • Interferenciák: félárú jegyek az Illés próféta széke előadásra

  Különleges meglepetéssel jelentkeznek az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál szervezői: a mai Illés próféta széke című előadás kezdéséig féláron (10 RON-ért) vásárolhatók meg a jegyek a Jugoszláv Drámai Színház (Szerbia) és MESS Fesztivál (Szarajevó, Bosznia-Hercegovina) koprodukciójában bemutatott előadásra. A kedvezményes jegyeket a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegypénztárában órarend szerint (10.00-13.00, 16.30-19.00), valamint online a biletmaster.ro-n vehetik meg az érdeklődők.
 • Musical-opera a Dunán: Báthory Erzsébet

  Szerdán, december 5-én éjfélkor mutatják be a Duna televízióban a Báthory Erzsébet musical-operát, a Budapesti Nyári Fesztivál legnagyobb, a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben létrejött produkcióját.
 • A király halódik és Anamnesis az Interferenciákon

  Újabb Purcărete előadással folytatódik az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál – december 2-án, vasárnap 20 órától A király halódik Ionesco-darabot mutatja be a franciaországi Les Arts et Mouvants társulat. A király halódik „kísérlet arra, hogy barátságosabbá tegye e mindennapos, mégis rendkívüli és megrázó eseményt, amely mindünket összeköt: a halált, mely szükséges ahhoz, hogy az élet tovább folytatódjon".
 • Tudor Giurgiut is díjazta az Európai Filmakadémia

  Michael Haneke Szerelem című filmje bizonyult a 25. Európai Filmdíjak szombati máltai gálaestje legnagyobb nyertesének: ez lett a legjobb film, az osztrák alkotó elnyerte a legjobb rendezőnek, a film két főszereplője, Jean-Louis Trintignant és Emmanuelle Riva pedig a legjobb színésznek, illetve színésznőnek járó elismerést.
 • Milyen lesz a Szent Anna-tó 2050-ben?

  Gyerekrajzpályázat munkáiból nyílt kiállítás a csíkszeredai megyeházán november 30-án, pénteken este. A Szent Anna-tó 2050-ben című, a Pro Szent Anna Egyesület által meghirdetett pályázat általános iskolás diákoknak (I–IV., V–VIII. osztály) szólt, a rajzok témája pedig a Szent Anna-tó és közvetlen környéke, úgy, ahogy a gyermekek képzelik a jövőben.
 • Szombaton adják át az Európai Filmdíjakat Máltán

  Ma adják át az Európai Filmakadémia (EFA) díjait, amelyre Michael Haneke Szerelem és a Taviani fivérek Cesare deve morire című alkotása is esélyes. Rövidfilm kategóriában pedig akár a Csicska című magyar produkció is nyerhet. A 25. alkalommal megszervezett gálának ezúttal Málta ad otthont.