A nagybányai festőiskola erdélyi hatását mutatják be a marosvásárhelyi Kultúrpalotában

Németországi magángyűjteményből és erdélyi közgyűjteményekből összeválogatott nagyszabású kiállítást szervez a Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya Erdély festészete a két világháború között címmel. A tárlat október 25-én, pénteken este hatkor nyílik a Kultúrpalotában.

A szervezők közleménye szerint a kiállítás célja a nagybányai festőiskola hatásának a kirajzolása, az erdélyi képzőművészeti iskolák, tanfolyamok és művésztelepek kialakulására gyakorolt befolyásának a bemutatása. A kb. 150 alkotást felvonultató tárlat a magyar, román és szász festők közös vonásait domborítja ki.Az alkotások jelentős részét a Németországban élő ifj. Böhm József gyűjteménye képezi, melyet a Maros Megyei Múzeum tulajdonában lévő festmények mellett a Nagybányai Képzőművészeti Múzeum, Kolozsvári Szépművészeti Múzeum, Brassói Szépművészeti Múzeum anyagából kölcsönzött alkotások egészítenek ki. Olyan jelentős festők munkái lesznek láthatóak, mint például Ziffer Sándor, Nagy Oszkár, Szolnay Sándor, Traian Bilțiu Dâncuș, Aurel Ciupe, Popp Aurel, Hans Mattis-Teusch, Hans Eder.

A megnyitó október 25-én, pénteken este hat órakor kezdődik a marosvásárhelyi Kultúrpalota második emeletén. A kiállítás 2020. április 19-ig látogatható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?