A Kaláka és Bogdán Zsolt vezeti fel a 11. Nagyváradi Könyvmaratont

Budapest és Kolozsvár után Nagyváradon is láthatja a közönség a Kaláka együttes és Bogdán Zsolt kolozsvári színművész közös, Vannak vidékek című Kányádi Sándor-előadását, tudtuk meg Szűcs Lászlótól, a Várad főszerkesztőjétől, aki a kulturális folyóirat novemberi programjait ismertette.

A november 1-jén, 19 órakor kezdődő Kaláka-koncertnek a Nagyváradi Állami Filharmónia ad otthont, a jegyek október 18-tól a filharmónia pénztárában és a Várad szerkesztőségében kaphatók, 25 lejes, illetve – nyugdíjasoknak és diákoknak – tíz lejes áron. Az előadásról Kolozsváron készült videós beszámolónk ide kattintva érhető el.A 11. Nagyváradi Könyvmaratont november 7–9. között szervezik meg, ennek a Szigligeti Stúdió ad majd otthont. Az Ady-év lezárásaként különleges versenyt hirdetnek a könyvmaraton szervezői: Péter I. Zoltánnal, az Ady-életrajz szerzőjével kiválasztanak három momentumot Ady Endre életéből, s ezt három szerző, Bíró Árpád Levente, Demény Péter és Lovassy Cseh Tamás között kisorsolják csütörtökön. A szerzők vállalják, hogy péntek délutánig színdarabot írnak belőle, amit majd három rendező, Hunyadi István, Mátyás Zsolt Imre és Tasnádi-Sáhy Péter között sorsolnak ki, hogy szombat délutánig felolvasószínházi előadásként megrendezzék. A darabokat szombaton, a maraton zárónapján láthatja a közönség a Szigligeti Társulat színművészeinek előadásában.

Pénteken a Tündér Lala című előadás premierjével folytatódik a rendezvény, ezt követően Egressy Zoltánnal, a Szabó Magda meséjének színpadi átiratát készítő íróval beszélget majd Szűcs László. A könyvmaratonon – melynek programját hamarosan véglegesítik – többek között Darvay Nagy Adriennel is találkozhat a közönség, a szokásos szombat délelőtti Maraton Café keretében pedig a három említett színdarab-szerzővel is beszélgethetnek majd.

Megkötötték a várad-velencei kultúrház átalakításáról szóló projekt kivitelezési szerződését, a munkálatok hamarosan elkezdődhetnek, számolt be Szűcs László. Az épület utcafront felőli része emeletet kap és manzárdosítják, abban a 150 férőhelyes színházterem mellett egy 45 férőhelyes stúdióterem és egy kiállítóterem is helyet kap. A felújítást a román-magyar határon átnyúló, a kulturális és történelmi örökséget támogató Képzési Központ és Értéktár elnevezésű, 10,1 millió euró értékű ROHU-projekt keretében végzik el, melynek vezető partnere Debrecen önkormányzata, a további partnerek pedig a debreceni Csokonai színház, a Várad kulturális folyóirat és a Körösvidéki Múzeum.

Kapcsolódók

Kimaradt?