Jiddis swing, élőzenés némafilmvetítés: a zsidó kultúra előtt tiszteleg Kolozsvár


-A A+

Közeledik az ötödik Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozat: október 24. és 27. között zenei, irodalmi, filmes ínyencségekkel tiszteleg a város az erdélyi zsidó kultúra emléke, és általában a kulturális sokszínűség előtt.

A szervezők közzétették az ingyenes rendezvény programját. Eszerint október 24-én, csütörtökön este héttől a Belvárosi Unitárius templomban Malek Andi Soulistic – Yiddish Swing koncerttel nyílik meg hivatalosan az eseménysorozat. Malek Andrea a legkedvesebb jiddis és izraeli dalait énekeli el, visszautazva az 1930-as évekig, amikor a minnesotai Andrews Sisters először swingesített egy jiddis dalt.

Pénteken ismét fellép Kolozsváron Nógrádi Gergely budai főkántor, a „zsidó Pavarotti”, akit 2015-ben Európa legjobb kántorhangjának választottak. A Tranzit házban szervezett koncertjén a 20. század legszebb magyar-zsidó slágerei közül ad elő, zongorán ezúttal is Teszter Nelli zongoraművész kíséri. Ugyanaznap a Bulgakov Kávéházban az 1945 című film forgatókönyvírója, Szántó T. Gábor új, Európa szimfónia című regényét mutatják be. Főszereplője az erdélyi román–magyar családban nevelkedő zenész fiú, András, aki a hidegháború és a Securitate árnyékában, s egy határokon átívelő szerelem vonzásában válik felnőtté Kolozsvár és Nyugat-Berlin között. A szerzővel Balázs Imre József irodalomtörténész, költő beszélget, közreműködik Veress Gáspár zongoraművész.

A szombat Janovics Jenőé és Kányádi Sándoré. Janovics Jenő színházigazgató, filmgyáralapító emlékére délelőtt tíz órától sétát szerveznek, délután háromtól pedig némafilmes munkásságát eleveníti fel Zágoni Bálint rendező, forgatókönyvíró, producer, Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész közreműködésével, aki a korból fennmaradt két kolozsvári némafilmet, a Fekete Mihály által rendezett Mételyt és a Világrémet kíséri zongorán. Az esemény helyszíne a Bulgakov Kávéház.

Este héttől Laczkó Vass Róbert és Szép András a Vallásszabadság Házában lép fel Kányádi Sándor emlékére összeállított A néma hang, amit ki kell ejtenünk című előadásával, amelyen többek között a máramarosi zsidó népköltészet szólal meg Kányádi magyar fordítása alapján megzenésítve.

Vasárnap három órakor Sipos Dávid vezet várossétát a kolozsvári zsidóság életének egykori helyszínein. A túra a Párizs utcai régi zsinagógától indul. Este héttől a Sabbathsong Klezmer Band örömzenél a Tranzit Házban, koncertjükön hászid, jiddis, izraeli dalok, hóra, örmény dallam, arabos hatás, jazz, keringő, roma muzsika egyvelege szólal meg. A Budapesti Zsidó Kulturális Fesztivál rendszeres fellépői először látogatnak Kolozsvárra.

Az 5. Kolozsvári Zsidó Napokat a Kolozsvár Társaság, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Határtalan Kultúra program szervezi Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Tranzit Alapítvány, a Bulgakov Kávéház, a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség, a Kolozsvári Zsidó Hitközség és az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének közreműködésével.
EZT OLVASTA MÁR?

X