A leggazdagabb honfoglalás kori temető leletanyagait mutatják be Csíkszeredában

Elit alakulat 2.0 elnevezéssel nyílik kiállítás november 20-án a Csíki Székely Múzeumban. A különleges tárlat Magyarországról érkezik és a karosi honfoglalás kori temetőkben feltárt régészeti anyagba és ezáltal a kor társadalmába nyújt betekintést. Újdonság lehet a csíkszeredai közönség számára, hogy a kiállítás aktív közreműködést vár el a látogatóktól.

Olyan tárgy-centrikus, régészeti témájú kiállítás, mint az Elit alakulat 2.0 még sohasem nyílt Csíkszeredában – jelentette ki Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. Az Elit alakulat 2.0 a magyar történelem egyik kulcsmozzanatának, a honfoglalásnak az évtizedeibe repít vissza egy formai és tartalmi szempontból is gazdag, látványos kiállítás segítségével. A tárlat a miskolci Herman Ottó Múzeumban 2014-ben bemutatott és az Év kiállítása 2014 díjjal kitüntetett Elit alakulat – a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállítás vándoroltatható verziója. A 2.0 az elnevezésben arra utal, hogy a bemutatásra váró anyag egy újrafogalmazott kiállítás, amely figyelembe veszi a legújabb kutatási eredményeket is a témában – árulta el Gyarmati Zsolt.

Dr. Pusztai Tamás, a kiállítás kurátora elmondta, hogy az Elit alakulat 2.0 nem a honfoglalásról szól, sokkal inkább arról a 73 emberről, akiknek a sírját a Magyarországon található Bodrogköz egyik falucskájának, Karosnak a határában tártak fel. A feltárt sírok több mint 60 százaléka fegyvereseket rejtett magában, ezek az emberek bizonyára részt vettek a honfoglalás és az azt követő évtizedek eseményeiben – magyarázta Pusztai Tamás. A kurátor kifejtette, hogy a régészeti leletek segítségével próbáltak rekonstruálni egy hajdanvolt társadalmat.

Pusztai Tamás szerint a leletek arra engednek következtetni, hogy valahol a megtalálásának környékén, a Felső-Tisza vidékén korabeli fejedelmi központ lehetett, a sírokban pedig főrangú vezetők és kíséretük, az „elit alakulat” nyugodhat. A kurátor kijelentette, hogy nem az egyik leggazdagabb, hanem a leggazdagabb honfoglalás kori temetőről van szó a karosi temető esetében. A kiállítás különlegessége, hogy a látogatók nem pusztán szemlélői a tárgyaknak, hanem feladatokat is kapnak, amelyek által saját válaszokat, értelmezéseket adhatnak a leletanyaggal kapcsolatosan felmerülő kérdések kapcsán. Minden látogató a kezébe kapja a temető rajzát, valamint kialakítanak egy régészeti laboratóriumot is, ahol az érdeklődők rekonstruálhatják a temetőben talált tárgyakat, megtalálhatják a társadalmi, történelmi összefüggéseket.

Pusztai Tamás azt is elárulta, hogy ugyan gondolkoztak a digitális technika teljes kizárásán, ám végül mégis helyet kapott a tárlatban és egy vezéri sír feltárását követheti végig a látogatók a modern technológia segítségével. A novemberben nyíló kiállítás tehát „intenzív látogatói viselkedést kíván” – fogalmazott a kurátor. Azt is elmondta, hogy a korábbi helyszíneken működött ez a fajta interaktivitás, ám nagy várakozással tekintenek a csíkszeredai közönség reakciói elé.

A novemberben megnyíló kiállítás köré járulékos programokat is szervezni fognak. Filmvetítések, a korszak szakértőinek előadásai fogják kiegészíteni az Elit alakulat 2.0-t, amelynek létrejöttét Magyarország kormánya a Nemzetpolitikai Államtitkárságon keresztül 20 millió forinttal támogatja – összegzett Gyarmati Zsolt múzeumigazgató.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?