Alföldi Róbert fotógyűjteményéből szervez kiálíltást a Magma

A budapesti Mai Manó Ház után a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben is megszervezik A múlt szabadsága című kiállítást Alföldi Róbert színész, rendező, műsorvezető neoavantgárd fotógyűjteményéből.

A szombat este hét órakor nyíló tárlat az 1960-as évektől napjainkig alkotó fotóművészek munkáit mutatja be, kurátora Kolozsváry Marianna, művészettörténész.

Alföldi Róbert gyűjteménye nemzetközi viszonylatban is különleges, a korabeli magyarországi és külhoni avantgárd legjelentősebb művészeinek reprezentatív műveit tartalmazza. „A legkevesebb, amit a gyűjteményről mondhatunk, hogy hiánypótló. Nincs ma Magyarországon egyetlen intézmény sem, amely ekkora (több mint ötszáz mű), ennyire szisztematikusan és egyúttal a minőségre érzékenyen fölépített gyűjteménnyel rendelkezne a magyar neoavantgárd fotóművészetről, illetve a képzőművészek fotómunkáiról. A gyűjtemény további jelentősége, hogy sok lappangó felvételt, kallódó képeket, kópiákat kutatott fel és talált meg, s mentett meg a pusztulástól...” – nyilatkozta korábban Kolozsváry Marianna, művészettörténész, kurátor.A kiállítást Szombathy Bálint író, képzőművész, műkritikus nyitja meg, a tárlat november 29-ig látogatható, hétfő kivételével, naponta 11-19 óra között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?