Bolyai Jánosról írt nagyregényt Láng Zsolt

Láng Zsolt, Zágoni Balázs és Sántha Attila új könyveit mutatják be az október 10. és 13. között a budapesti Várkert Bazárban megszervezett Margó Irodalmi Fesztiválon. Az erdélyi vonatkozású programok között egy új Kuncz Aladár kötet bemutatója is szerepel.

„Mióta feljegyzéseit, levélvázlatait, leveleit, töredékes írásait olvasom, meg vagyok győződve, hogy Bolyai mindent látott, ami körülötte zajlott, de semmiről nem beszélt. Sokan érzéketlennek látták. Mások bolondnak. Nagyjából harminc év alatt született meg az ominózus, egymás mellé felstócolt két papírhalom. 1833-ban tért haza Marosvásárhelyre, és 1860-ban halt meg, olyan mellőzöttségben, amelynek máig érződik a hidege. Persze a mellőzöttséget részben ő akarta” – idézi Facebook-oldalán Láng Zsoltot a Bolyai című kötetet gondozó Jelenkor Kiadó.A regény a 19. századi zseni és az életét napjainkban tanulmányozó ösztöndíjas kutató párhuzamos története. A kötetet vasárnap 16:30-tól mutatják be a Várkert Bazárban, a szerzővel Valuska László beszélget, a regényből Keresztes Tamás olvas fel.

A Margó fesztiválon lesz Zágoni Balázs Odaát – Fekete fény 2. című könyvének bemutatója is. Az Európai Unió felbomlása után játszódó disztópikus kalandregény első kötete, a Móra Kiadónál megjelent A Gömb elnyerte a tavalyi év legjobb ifjúsági regénye díját. A regény második, a történetet lezáró kötetéről Lovász Andrea és Pacskovszky Zsolt beszélget a szerzővel szombaton 13:30-kor a Kazamata színpadon.

A budapesti fesztiválra jelenik meg a Kriterion Kiadó Kuncz Aladár-életműsorozatának V. és VI. kötete, amelyek a Nyugat holdudvarából induló és az Erdélyi Helikon szerkesztőjévé váló szerző kritikáit, portréit, tanulmányait adja közre. A budapesti, illetve a kolozsvári időszakból származó írások Kuncz tág világlátásáról, szakmai alaposságáról, problémaérzékenységéről adnak tanúságot. A köteteket szombat este héttől a Vásárszínpadon mutatja be az Országos Széchényi Könyvtár, a szerkesztőkkel, Juhász Andreával és Filep Tamás Gusztávval, valamint a sorozatszerkesztő Boka Lászlóval Vincze Ferenc beszélget. A megjelenteket H. Szabó Gyula, a kolozsvári Kriterion Kiadó vezetője köszönti.

A Margó közönsége a Bühnagy székely szótár szerzőjének, Sántha Attilának új kötetét, a Hogyan menjünk radinába a lërhëz? címűt szombat este fél nyolctól ismerhetik meg a Kazamata színpadon, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia programjának részeként. A szerző népe legrejtettebb oldalát ragadja meg írásaiban: nagytermészetű, nyeletlen vagy éppen túl okos székelyek történeteit tartalmazza ez a kötet. A beharangozó szerint a bemutatón bosszú, dráma, pajzán nyelvi örömök és népies műdalok is várhatók, közreműködik Izer Janka, Juhász Kristóf, Kertész Dávid és Mádi Laura Alexandra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?