Pályakezdő koreográfusok mutatkoznak be a sepsiszentgyörgyi D-Butan-T fesztiválon

A fesztivál az Andrei Mureşanu Színház reakciója a román színházi életben uralkodó sztereotípiára, amely kockázatként kezeli a kezdő alkotókat és projektjeiket.

Tehetséges fiatal koreográfusoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget és együttműködési lehetőséget az Andrei Mureșanu Színház. A sepsiszentgyörgyi román társulat október 13. és 19. között negyedik alkalommal szervezi az egyedülálló és hiánypótló D-Butan-T színházi fesztivált, amelyet abból a felismerésből indítottak, hogy évente több száz fiatal végez a művészeti egyetemeken, de a színházak elenyésző hányadukat tudják vagy akarják foglalkoztatni.Miután a fesztivál korábbi kiadásai a pályakezdő színészeknek, rendezőknek és díszlettervezőknek kínáltak bemutatkozási lehetőséget, a vasárnap kezdődő egyhetes D-Butan-T fesztiválon ezúttal a pályakezdő koreográfusok kerülnek reflektorfénybe. A beérkezett pályázatokból öt koreográfus előadását válogatták be a versenyprogramba: Anastasia Grigore – Chorismos; Beatrice Maria Tudor - Câte un om de iubit (Egy-egy szeretni való ember); Simona Dabija - De fapt (Tulajdonképpen); Mariana Gavriciuc - Fragile, Handle with Care és Maria-Luiza Dimulescu - Ultima picătură (Az utolsó csepp) című darabját nézheti meg a sepsiszentgyörgyi közönség.

A legjobb koreográfiát a Veres-Nagy Attila, Zeno Apostolache, Bocsárdi Magor, Vava Ștefănescu és Flavia Giurgiu által alkotott öttagú zsűri választja ki és az előző évekhez hasonlóan a fesztivál győztes koreográfussal együttműködési szerződést köt az Andrei Mureșanu színház egy előadás megvalósítására.

A D-Butan-T fesztivál ugyanakkor nem csak egyhetes színházi élményt kínál, hiszen lesznek szakmai konferenciák, műhelymunkák, koncertek, kiállítások és könyvbemutatók is és mindezekre ingyenes a belépés, de előzetes bejelentkezés szükséges. A versenyelőadások hétfőtől péntekig este 6 órakor kezdődnek az Andrei Mureşanu színház Művész Termében. Szakmai műhelymunkákat a zsűri tagjai mellett olyan kiemelt meghívottak tartanak, mint Andreea Gavriliu, Dr. Danny Tan Szingapúrból, és Miruna Runcan, aki Sepsiszentgyörgyön tartja a Fluctuantul dezgheț 1956-1964 című könyvének bemutatóját is. A műhelymunkák közül kiemelendő Jánosi József professzor a táncjelírásról szóló workshopja, szerdán 13 órától a Művész Mozi Chaplin termében.

A fesztivál különleges eseménye a sepsiszentgyörgyi Kék Hold Táncklub vezetője, Marton Enikő által kezdeményezett flashmob a toleranciáért. Emellett a D-Butan-T közönsége meglepetéskoncerten is részt vehet szerdán, este 9 órától, valamint naponta 16 órától olyan zenés filmeket nézhetnek meg a moziban, mint a Bohemian Rapsody vagy a Marry Poppins. A D-Butan-T fesztivál október 19-én, szombaton zárul a Jászvásári Ateneum gálakoncertjével. A fesztivál részletes programja megtekinthető az Andrei Mureşanu színház honlapján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?