Harmincöt éves a Hargita Megyei Művészeti Népiskola

Fennállásának harmincötödik évfordulóját ünnepelte csütörtök este a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Művészeti Népiskola. Délután népművészeti, képzőművészeti és fotókiállításon mutatták be a tanulók munkáját, majd a színházteremben ünnepi műsort adtak elő az iskola tanulói – tájékoztatott pénteken Hargita Megye Tanácsa.

A Hargita Megyei Művészeti Népiskola harmincöt éves eddigi léte bebizonyította, hogy van igény a térség művészeti fejlesztésére, van igény Hargita megye népművészetének ápolására és megtartására.

„Megtiszteltetés és megnyugtató számunkra, hogy az eltelt évek szakmai visszhangja nyomán bízhatunk a folytatásban. Úgy gondoljuk, hogy szorgalom és következetes, kitartó munka és önképzés nélkül nem lehet semmiféle komoly eredményt elérni, legyen szó bármilyen tehetségről. Köszönetünket fejezzük ki a fenntartó Hargita Megye Tanácsának az iskola tevékenységéhez nyújtott anyagi és erkölcsi támogatásért, bízunk benne, hogy támogatásukra a jövőben is számíthat a Hargita Megyei Művészeti Népiskola – fogalmazott Péter Csaba, az iskola vezetője.

Az ünnepi kiállításon azok a növendékek mutatkoztak be, akik nem sajnálva az anyagiakat, időt, fáradságot, az utazás nehézségeit, olyan pillanatokat örökítettek meg, amelyek hosszú ideig megmaradnak, és méltón tanúsítják a pillanatnyi művészi sugallatot.

A kiállításon olyan népi mesterségek munkái voltak megtekinthetők, mint a fafaragás, a szövés-varrás, nemezelés, gyöngyfűzés, de emellett rajzokat, valamint festészeti és fotós munkákat is kiállítottak.

Péter Csaba köszönetét fejezte ki az iskola oktatóinak: András Lajos, Jánosi Antal, Szabó Attila, Veres Imola, Kis Portik Irén, Balázs József, Bodor Emese, Godra János, Sebestyén Ferenc és Faluvégi Irma áldozatos munkájának köszönhetően több száz tehetséges fiatal kibontakozását segíti elő az iskola.

A kiállítást követő ünnepi műsorban felléptek az iskola tanulói. Az ünnepségsorozat filmvetítéssel és állófogadással zárult, ahol Rafain Zoltán megyei tanácsos köszöntötte a 35 évet ünneplő népiskolát. „Sok egészséget az előadóknak, talentumot, amit át tudnak adni a diákoknak. Isten adja, hogy a századik évfordulót is megünnepeljük” – zárta köszöntőjét a megyei tanácsos. Az ünnepségen jelen volt Zsombori Vilmos, a megyei önkormányzat egykori elnöke is.

Kimaradt?