Rezonanciák a Tranzit Házban: újabb koncertet tartanak vasárnap

Október 13-án, este 8 órától az olaszországi Gianluca Ruggeri, valamint a kolozsvári Nichita Domide, Réman Gergő, Antonio Vîntur, Alin Anușcă, Antonia Bodnar és Horváth Tamás zenészek részvételével tartanak újzenei koncertet a kolozsvári Tranzit Házban.

A Rezonanciák Pas à Pas koncertjeinek célja az erdélyi, romániai és nemzetközi kortárs, kísérleti és improvizatív újzene népszerűsítése. A programsorozat részeként négy újzenei koncertnek fog otthont adni a Tranzit Ház, a vasárnapi lesz a koncertsorozat harmadik eseménye. A koncertek programja a regionális, erdélyi zenei kultúrákat tükrözi, kortárs román, magyar, német és zsidó művekből áll össze. Az előadók nemzetközileg elismert művészek, akik fiatal helyi zenészekkel játszanak együtt.

A szervezők szerint a Pas à Pas a helyi, regionális és nemzetközi kulturális kapcsolatok csomópontja, valamint a megmutatkozás lehetőségét nyitja meg már elismert művészek, valamint fiatal kolozsvári zenészek számára.

Program

Giorgio Battistelli - Il libro celibe (for solo percussion). Előadja: Gianluca Ruggeri

Lorenzo Pagliei - Polaris (for three percussionists). Előadja: Nichita Domide, Réman Gergő, Antonio Vîntur

Iancu Dumitrescu - Zenith. Előadja: Nichita Domide, Réman Gergő

Giorgio Battistelli - Comme un opéra fabuleux (for solo percussion). Előadja: Gianluca Ruggeri

Eötvös Péter - Countdown. Előadja: Nichita Domide, Réman Gergő, Antonio Vîntur, Hováth Tamás

SZÜNET

Giorgio Battistelli - Marx, Lenin, Mao Tse Tung (for three percussionists). Előadja: Gianluca Ruggeri, Alin Anușcă, Antonia Bodnar

Rodney Sharman - Apollo's Touch (for vibraphone solo). Előadja: Gianluca Ruggeri

Frederico Constanza - Khandroma (for three percussionists). Előadja: Alin Anușcă, Antonia Bodnar, Horváth Tamás

Giorgio Battistelli - Psichopompos (for six percussionists). Előadja: Gianluca Ruggeri, Réman Gergő, Antonio Vîntur, Horváth Tamás, Alin Anușcă. Marimba szóló: Gianluca Ruggeri, Antonio Vîntur

Névjegy. Gianluca Ruggeri előadó, karmester, zeneszerző és tanár ütőshangszerekből és kórusvezetésből diplomázott. A római lírai-szimfonikus zenekarokban debütált. Tevékenységében ez után főként a kortárs szóló- és kamarazenei repertoárjára, ezen belül az elektro-akusztikus kutatására (K. Stockhausen, B. Truax, Y. Taira, M. Lupone) és a „performanszra” (J. Cage, G. Battistelli, L. Hiller, L. Berio) összpontosított. 1987-ben Antonio Caggiano-val együtt alapítótagja volt az ARS LURDI-nak, amely moduláris együttessel az egész világot bejárták. Szemináriumokat tartott többek között Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Kínában, Indonéziában, Kenyában és Máltában. 2002-ben S. Alunni, S. Bollani, A. Caggiano és R. Gatto közreműködésével megalapították a Rumble Kvintettet. 2003-tól karmestere a „Ready-made Ensemble” nevű vokál-instrumentális formációnak, amelynek repertoárjában klasszikus és kortárs kompozíciók eredeti (újra)olvasatai szerepelnek. 2009-től az „Ensemble kortárs zenei park” tagja. Zeneszerzőként kisebb együttesekre és hangszeres szólókra írt darabokat, melyekből többet a BMG-Ariola és Edipan is közölt, valamint átiratokat készített verses és színházi előadásokhoz többek között M. Popolizio, I. Forte, A. Rezza, N. Balestrini, L. Ferlazzo Natoli, S. Bergamasco és M. Polla De Luca közreműködésével. Karmesterként F. Evangelisti, K. Stockhausen, M. Betta, C. Crivelli, M. Fischione, L. Cinque, C. Cardew, L. Berio, S. Reich, B. Sorensen, De Machaut és I. Stravinsky darabjait vezényelte. Jelenleg S. Reich munkájának sokszínűségét kutatja. A római „S. Cecilia” zenei konzervatórium ütőhangszeres szakán tanít.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?