Grandiózus bemutatóra készül a Tamási Áron Színház

Az utóbbi évek legnagyobb szabású produkcióját mutatja be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. Bertolt Brecht Koldusoperáját Bocsárdi László rendezésében a Szegedi Szabadtéri Játékokkal együttműködésben állította színpadra a sepsiszentgyörgyi társulat. A produkcióban a Tamási Áron Színház teljes társulata mellett nagyzenekar és kórus is közreműködik, a játékidő több mint 3 óra, két szünettel.

A Koldusopera gengszterek és utcalányok, profi koldusok és korrupt rendőrök világát mutatja be, a darab kegyetlenül éles tükröt tart elénk a pénz hatalmának, a kapitalizmus világának visszásságairól. A legmozgalmasabb hollywoodi forgatókönyveket idéző előadás egyben opera és musical, és mindezek paródiája is, mutat rá közleményében a sepsiszentgyörgyi társulat.A rablógyilkos Penge Mackie titokban feleségül veszi Peachum, a koldushálózatot működtető üzletember egyetlen lányát, Pollyt, az apa azonban nem adja áldását a házasságra, sőt, bosszút forral újdonsült veje ellen, és felesége, valamint utcalányok segítségével eléri, hogy a rendőrfőnök elfogatási parancsot adjon ki ellene. Csakhogy a rendőrfőnök egykori katonatársa és barátja Mackie-nek, így aztán egyre több nem várt fordulat következik be a történetben.

A marxista eszmék iránt érdeklődő Bertolt Brecht 1928-ban a kapitalizmus kritikájaként írja meg a Koldusoperát, mely ma aktuálisabb, mint valaha, hiszen a banki rendszer mára a társadalom motorjává vált, de „ki ne tapasztalta volna még, hogy a különböző pénzintézetek ügyletei, fondorlatai nyomán átverték, és semmit sem tehetett ellene? Ki ne érezte volna még, hogy a bankok tevékenysége valójában szervezett, törvényes lopás? Elhiszi-e valaki manapság, hogy a rendszer, amelyben élünk a társadalmat fenntartó munkás kisemberek érdekeit szolgálja?” - írja ajánlójában a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház.

A Bocsárdi László által rendezett Koldusoperát augusztusban már bemutatták Szegeden majd Sepsiszentgyörgyön átdolgozták és három felvonásban mutatják be a Tamási Áron színházban október 8-án, kedden este 7 órától a színház nagytermében. Az előadásra jegyek válthatók a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és online.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?