Bartók meghiúsult koncterttervét pótolja száz év után a Hagyományok Háza

Marosvásárhelyen is bemutatják a Budapesten száz év után megvalósult előadást, Bartókék Bécsben címmel. A koncerten Bartók Béla, Kodály Zoltán és Kodály Emma által készített katonadal-feldolgozások hangzanak el, valamint eredeti népzene a Kárpát-medencéből.

A Hagyományok Háza és a Spectrum Színház szervezésében pénteken este hét órától mutatják be a marosvásárhelyi Kultúrpalotában azt a műsort, amely 1918-ban a korabeli körülmények folytán nem jöhetett létre Budapesten.A Monarchia nagy háborújának harmadik évében Bécsben olyan koncertet terveztek, ahol a Monarchia népeinek régi és újabb katonadalait szerették volna bemutatni. Ez az előadás végül 1918 januárjában megvalósult, melynek nem német részében Bartók oroszlánrészt vállalt, Kodályt is bevonva, sőt maga is fellépett. A koncert sikerén felbuzdulva a bécsiek kezdeményezték annak megismétlését Budapesten, természetesen az akkori Magyarország nemzetiségeinek katonadalaira is kiterjedően. Naivan azt is gondolták, hogy ez ugyanúgy Bartók Béla szerkesztésében fog megtörténni. Természetesen nem így történt, olvasható a szervezők beharangozójában.

Száz év múltán a Bartók által tervezett hangversenyt Kelemen László szerkesztésében valósították meg, és Budapest után Erdélyben, Marosvásárhelyen is bemutatják. A szerkesztő asszisztense Lipták Dániel, a vetítést Tőtszegi Szilárd szerkesztette, közreműködők: Agócs Gergely - ének, fujara, Balogh Kálmán – cimbalom, Cantuale énekegyüttes, Cserta Balázs – fúvós hangszerek, Cseh Dalma – zongora, Czébely Beáta – zongora, Hideg Anna (Ördöngösfüzes) – ének, Kiss-B. Atilla – ének, Kelemen Barnabás – hegedű, Kelemen Gáspár – hegedű, Lengyel László (Türe) – ének, Lénárt Ágota – zongora, Navratil Andrea – ének, Pál Eszter – ének, Sőregi Anna – ének, Szabó Péter – cselló és a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István „Szalonna” vezetésével.

Jegyek 20 lejért, diákoknak, nyugdíjasoknak kedvezményesen, 10 lejért a Kultúrpalota jegypénztárában válthatók keddtől péntekig 9 - 15:30 óra között, valamint szombaton és vasárnap 09 - 14 óra között. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?