Nemzetiségi színházak előadásait látja vendégül a gyergyói Figura

14 város, 20 előadás, 4 nyelv, kisebbségek. Ezek a kulcsszavai az idei Nemzetiségi Színházi Kollokviumnak, amely október 11-20. között zajlik Gyergyószentmiklóson. Immár tizenharmadik alkalommal szervezi meg a Figura Stúdió Színház és Figura Társaság a röviden Kollokviumként ismert színházi fesztivált. A tíznapos rendezvényen az érdeklődőket színházi előadásokkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, műhelymunkával, felolvasószínházzal, könyvbemutatóval és könyvvásárral várják a szervezők.

Közleményük szerint a fesztiválon az Aradi Kamaraszínház, a Bukaresti Állami Zsidó Színház, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat, a nagyszebeni Radu Stanca Színház német tagozata, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a nagyváradi Szigligeti Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Temesvári Állami Német Színház, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum, és a szerbiai Újvidéki Színház előadásai láthatóak.A zömében magyar és német nyelvű kőszínházak mellett több független színházi társulat is jelen lesz: meghívást kapott a bukaresti Giuvlipen roma színházi társulat, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és 3G Színház, de mozgásszínházi előadással a sepsiszentgyörgyi M Studio, valamint Cári Tibor színházi zeneszerző CT Project - Sculpting Sounds című koncertjével is szerepel a Kollokvium programjában.

A fesztivál ideje alatt egy rendhagyó színházi esemény – vacsoraszínházi előadás is megtekinthető lesz a Marosvásárhelyről érkező Magaskonyhaművészett nevű kezdeményezés jóvoltából.

Bár a fesztivál fő helyszíne Gyergyószentmiklós, a sűrű programra való tekintettel a két másik Hargita megyei színház is teret biztosít egy-egy előadásnak. Az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház saját előadását mutatja be a székhelyén, a Kovács János meghal című előadás lesz a rendezvény első eseménye, ezt követi időrendben a fesztivál hivatalos megnyitója Gyergyószentmiklóson, valamint a házigazda Figura Stúdió Színház Három nővér című előadása. A csíkszeredai Csíki Játékszín az Aradi Kamaraszínház produkcióját látja vendégül.

Az előző kiadáshoz hasonlóan minden nap közönségtalálkozóra kerül sor az aznapi előadások után a YourLivingRoomban.

A Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Románia Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap főtámogatásával, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal partnerségben megszervezett fesztiválon a színházi előadások mellett számos kísérőprogram várja az érdeklődőket. A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban a Simándy József operaénekes születésének 100. évfordulójára szervezett kiállítást, kortárs drámákból készült felolvasószínházi előadásokat, illetve a Gyergyószentmiklóson visszatérő vendégnek számító Kele Fodor Ákos könyvbemutatóját ajánlják a szervezők. Nem marad el a filmvetítés sem: idén Reisz Gábor Rossz versek (2018) című nagyjátékfilmjét mutatják be a gyergyószentmiklósi közönségnek, ugyanakkor esténként koncertekkel várják a szórakozni vágyókat és zenekedvelőket.

További kiállítások lesznek megtekinthetők a Kollokvium ideje alatt a YourLivingRoomban Hodgyai István színházi plakátjaiból, valamint a Karancsi Sándor kiállító teremben Benedek Levente grafikus kollázsmunkáiból. A Karancsi Sándor teremben az alkotó négy napon keresztül bárki számára nyitott kollázskészítő műhelymunkát szervez.

A részletes program elérhető a fesztivál hivatalos honlapján. A Kollokvium nagytermi előadásaira a jegyek 20 lejbe, a stúdiótermi, illetve nagyszínpadi stúdió előadásokra 25 lejbe kerülnek. A fesztiválbérlet ára 300 lej és a vacsoraszínházi előadás kivételével érvényes a programban szereplő valamennyi színházi előadásra. A vacsoraszínházi előadásra emelt árú jegyek válthatók kizárólag elővételben a K&K Bistroban (0755-309-280). A helyek száma korlátozott! A filmvetítésre és a CT Project – Sculpting Sounds koncertre a belépő egységesen 10 lej. A kísérőprogramokra a belépés ingyenes. Jegyek válthatók online vagy a Figura Stúdió Színház jegypénztárában minden hétköznap 15 és 19 óra között, valamint előadások előtt fél órával. Információk és helyfoglalás a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?