A vértanúk özvegyeit és lányait bemutató kiállítás nyílt Aradon október 6. alkalmából

Az október 6-i megemlékezéseket megelőző, Ki szívét osztja szét című, Varga Miklós főszereplésével játszott szombati díszelőadás előtt megnyílt az aradi nagy színházban a Hátrahagyottak emlékezete című vándorkiállítás, amely az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 13 honvédtiszt özvegyeinek, menyasszonyainak vagy lányainak állít emléket.

A 16 órai és a 19 órai bemutató előtt Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke és Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Központjának vezetője nyitotta meg az eredetileg szabad térre tervezet tárlatot.

Az öt forgatható és egy fix pannóból álló kiállítás egész alakos képekkel magyar és román nyelvű leírással mutatja be a hátrahagyottakat.

Szebeni Zsuzsa örömét fejezte ki, hogy a szabadságharc gyászos kimenetelének 170. évfordulóján Aradra is eljutott a tárlat. „Több erdélyi városban bemutattuk már, de ennek igazán itt, Aradon van a helye” – mondta.

A szentgyörgyi MKK igazgatója szerint fontos, hogy az ifjúság számára is megelevenedjenek azok a női sorsok és szerepek, amelyek nem elhanyagolhatók. „A hősök valóban férfiak voltak, de ahhoz hogy hőssé válhassanak, olyan önfeláldozó hölgyekre, honleányokra volt szükség, akiknek a pályáját igyekeztünk bemutatni” – magyarázta Szebeni Zsuzsa, aki szerint jelentős társadalmi szerepeket betöltő személyek voltak a vértanúk hátrahagyott hozzátartozói.

A kolozsvári Carola Egyesület és az MKK szentgyörgyi intézete közös vándorkiállításának aradi bemutatását a Pro Move Arad Egyesület kezdeményezte és az RMDSZ Arad megyei szervezete segítségével jött létre. A kiállítás október 6-án a Szabadság-szobornál is látható lesz a megemlékezések idején.

Kapcsolódók

Kimaradt?