A Súrlott grádicsnál elmaradt a nyári vakáció

A korábbi gyakorlattól eltérően az idén elmaradt a nyári vakáció, a Súrlott grádics irodalmi kör augusztusban is összehívta tagságát és közönségét, hogy a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesülettel közösen bemutassa Száva Tibor Székelyföldi magyarörmény családok című kötetét. A könyvről és szerzőjéről Komán János és Tófalvi Zoltán beszélt.   surlott gradics kozonsege ae

A marosvásárhelyi unitárius egyház Bolyai téri tanácstermét zsúfolásig megtöltő közönség előtt Bögözi Attila, az irodalmi kör vezetője köszönetet mondott a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesületnek, amely a Súrlott Grádics kezdeményezése mellé állt és a rendezvény társszervezőségét is felvállalta. „Száz évvel ezelőtt, de még hetven éve is, ha valaki örmény származású volt, erre büszke is volt. Örménynek lenni azt jelentette: a magyarságon belül egy kulturális közösséghez tartozni és bizonyos hagyományokat őrizni, ami elsősorban a családi tradíciót jelentette. A marosvásárhelyi örmények többsége kereskedő volt, általában polgári életet éltek, sportra, zenére, idegen nyelvekre taníttatták gyermekeiket. A tehetősebbek külföldre küldték őket. Támogatták  az egyházi intézményeket, szerzetes rendeknél tanultak, tanult emberek voltak” – idézte fel marosvásárhely örmény vonatkozásait Bögözi.  

A Súrlott Grádics irodalmi kört alapító Bölöni Domokos visszavonulását követően a tagság úgy döntött, hogy tovább kell folytatni a tevékenységet, már csak azért is, mert mindaz amit képvisel, eddigi tevékenységével eredményként önmagának és egyre népesebb közönségének felmutatott, olyan értékeket jelent, amelyeket ápolni kell.surlott gradics szava tibor ae

„Az el nem kötelezettség – ideológiailag, politikailag, műfailag – természetesen mindenkoron vállalható, sőt kívánatos egy irodalmi körnek, így a Súrlott Grádicsnak is. Több körtagunk szorgalmazta azt, hogy erősíteni kellene a Súrlott Grádics önképzőköri jellegét, olyan zártabb körű, házi ülésekkel, melyeken a tagok legfrissebb alkotásaikat olvashatnák fel, amit termékenyítő viták követhetnének. Ezek nem zárnák ki, sőt szervesen kiegészítenék a havi rendszerességű, úgynevezett nagyrendezvényeket, melyek változatlanul nagy népszerűségnek örvendenek a mellettünk következetesen kitartó, lelkes közönségünk körében” – mondta a maszol.ro-nak Bögözi Attila.

Megszületett egy kezdeményezés arra vonatkozóan, hogy a Súrlott Grádicsnak gyakrabban kellene ellátogatnia az oktatási intézményekbe, hogy sajátos eszközeivel, tapasztalatával segítse az iskolákban, líceumokban működő önképzőköröket, ahonnan a legtehetségesebbek a Súrlott Grádics utánpótlását erősíthetnék. „Célunk menet közben úgy újítani tevékenységünkön, hogy a saját hagyományainkat, értékeinket se adjuk fel, hiszen a város kulturális, közművelődési életében elfoglalt helyünk nemcsak megtisztelő, de egyben kötelez is” – fogalmazott Bögözi.

Tavaly ősszel a Kriterion könyvkiadónál megjelent Súrlott Grádics antológia, Az eltérített felvonó közönségsikere – nagyon rövid idő alatt az utolsó példányig elfogyott, s így a 2011-es év egyik legjobban eladott könyve volt a Kriterionnál – bebizonyította számukra, hogy létezik egyfajta reális olvasói igény a jelenkori, úgynevezett élő irodalomra, amit a saját eszközeikkel tovább kívánnak szolgálni.

Kimaradt?