banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Hosszútávú szociális- oktatási projekthez csatlakozik az Osonó Színházműhely

A napokban indul a Gyulafehérvári Caritas új projektje, az Iránytű a munka világába megvalósítási szakasza, amely keretén belül hátrányos helyzetű fiatalok mentorálása zajlik. A szakmai programokat az Osonó Színházműhely bonyolítja le.

Az EEA Norvég Alap, valamint a Renovabis és a német katolikusok által támogatott négy éves program a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein, olvasható az Osonó közleményében.A fiatalok feltérképezése és a projektbe való bevonása mellett, második pillér a szakképző intézményekkel, szakiskolákkal, szaklíceumokkal való együttműködés és kapcsolatépítés, emellett a tanárok támogatása a pedagógiai eszközeik megerősítésében a hátrányos helyzetű diákok integrációjának céljából, az iskolai sokféleség támogatása és a diákok pályaorientációs készségeinek fejlesztése.

A projekt, a Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó Színházműhelyt, mint nagy tapasztalattal rendelkező partnert kérte fel a szakmai programok lebonyolítására. A társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár színházi nevelési, valamint önismereti, személyiségfejlesztő, kommunikációs, kompetenciaerősítő és csapatkovácsoló műhelyfoglalkozást fog tartani a marosvásárhelyi, gyergyószentmiklósi valamint székelyudvarhelyi diákok és tanárok számára.A projekt az iskolájukba járó, illetve az onnan kiesett diákok számára sokrétű támogatást nyújt azzal a céllal, hogy sikeresen tudják elvégezni tanulmányaikat, visszailleszkedjenek az oktatásba, illetve az oktatásban és a munkaerő piacon szükséges készségeiket fejlesztve, pályaorientációs ismeretekkel gazdagodva tudatosabban és sikeresebben tudjanak továbbtanulni, majd elhelyezkedni. A pedagógusképzések célja, hogy az intézmény munkatársai hatékonyabban tudják oktatni, nevelni, motiválni és támogatni az intézménybe járó hátrányos helyzetű tanulókat.

Napjaink Romániájában a korai iskolaelhagyás és a munkapiacon való alacsony részvétel kiemelkedik az uniós átlaghoz képest, e jelenségek pedig leginkább a sérülékeny társadalmi csoportokat jellemzik. Az Eurostat 2018-as adatai alapján az EU-ban a 18-24 év közöttiek korai iskolaelhagyási aránya 10,6 százalék, míg Romániában ez a szám jóval magasabb, 16,4 százalék. Ezen fiatalok 52 százalékának sikerült elhelyezkedni a munkapiacon, a kutatások alapján a 48 százalékosos arányban lévő munkanélküliek 16 százaléka szeretne mihamarabb munkába állni, viszont 32 százaléka nem is szeretne dolgozni.
Annak ellenére, hogy a korai iskolaelhagyók uniós átlaga 2013 és 2018 között 1,3 százalékkal csökkent, Romániáról ez nem mondható el. Ugyancsak figyelemfelkeltő adat, hogy 2018-ban az Európai Unió országai közül (Málta és Spanyolország mellett) Romániában estek ki a legtöbben az oktatási rendszerből, mely jelenség hangsúlyosan a vidéki településeken figyelhető meg.

A projekt partnerei Bulgáriából az Arete Youth Foundation, Trust for Social Achievement, Magyarországról az Autonómia Alapítvány, Spanyolországból a Fundación Segretariado Gitano és Romániából a Gyulafehárvári Caritas.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?