Ezeket a Cannes-ban díjazott filmeket vetítik októberben Kolozsváron

Negyedik alkalommal szervezik meg Kolozsváron a Les Films de Cannes à Cluj Napoca fesztivált, amely a francia Riviérán díjazott filmekből mutat be válogatást. A vándorfesztivált tíz romániai városban bonyolítják le, Kolozsváron október 18. és 20. között.

A szervezők közleménye szerint október 18-án, pénteken vetítik a Little Joe című angol-német-osztrák sci-fit, amely egy boldogságot hozó növényről szól, és amelyért Emily Beecham megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat. A film rendezője, az osztrák Jessica Hausner először került be a cannes-i versenyprogramba, korábban viszont három filmje is szerepelt az Un Certain Regard kategóriában.19-én, szombaton a Le Jeune Ahmed lesz műsoron, a Dardenne testvérek a legjobb rendezés díját kapták meg legfrissebb alkotásukért. A 13 éves Ahmed az imám értékrendjének megfelelő tisztaság és a kamaszos vágyak között vergődik. A társadalmi érzékenységéről híres rendezőpáros két korábbi filmje nyert Arany Pálmát

Idén a koreai Bong Joon-ho nyerte a fődíjat Cannes-ban, díjazott filmjét, az Élősködőket (Gisaengchung) szintén szombaton vetítik Kolozsváron. A munka nélkül élő Ki-taek család sarja bekerül angoltanárnak a gazdag Park családhoz, ezután pedig ellenőrizhetetlen események sora következik.

Vasárnap, 20-án Pedro Almodóvar legújabb filmje, a Fájdalom és dicsőség (Dolor y Gloria) látható, a rendező rendszeres munkatársával, Antonio Banderasszal a főszerepben, aki a legjobb férfi főszereplő díját kapta meg.

A zárónapon vetítik Xavier Dolan cannes-i versenyfilmjét, a sokkoló Matthias et Maxime címűt, amely két gyermekkori barátról szól, akik egy filmezés kedvéért csókolóznak, de az ártatlannak induló esemény arra készteti őket, hogy újraértékeljék szexuális preferenciáikat, ami felborítja az életüket. Dolan, aki korábban a zsűri különdíját és az Arany Pálmát is elnyerte, a barátság és identitás kérdését feszegeti ebben az intenzív drámában.Nem marad ki a programból a forgatókönyvéért díjazott Portré a lángoló fiatal lányról (Portrait de la jeune fille en feu) sem, Céline Sciamma filmje. A rendező harmadszor tér vissza a versenyprogramba. Új filmje 1770-ben játszódik, Marianne egy kolostorból frissen kilépett, férjhez adandó fiatal arisztokrata lány portréját kell megfesse, az alany azonban megtagadja, hogy modellt üljön, így a képet titokban kell megfesteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?