Elhagyatott és romos a '92-es sevillai expó híres magyar pavilonja

Elhagyatott és romos az 1992-es sevillai világkiállítás gyöngyszemei közé sorolt magyar pavilon, Makovecz Imre híres munkája, amely évek óta üresen áll tulajdonosa, Luis Portillo üzletember nehéz anyagi helyzete miatt - írta az ABC de Sevilla című lap.

A pavilon jövője bizonytalan, a Caixa Bankha nevű pénzintézet az épület elárverezését kérte, hogy behajtson egy 390 ezer eurós jelzáloghitelt. Az épületet egy másik, 7,5 millió eurós hitel is terheli.

A Makovecz Imre tervezte pavilont a világkiállítás után az EuroInges nevű vállalkozás vette birtokába, a Portillo érdekeltségébe tartozó Atymsa Nuevas Tecnologías 1996-ban vásárolta meg. A társaság helyrehozatta az épületet, de 2002-ig egyáltalán nem használta. Akkor múzeum nyílt benne.    

A jelzálogpiaci válság Luis Portillo vállalatcsoportját is megtépázta, a múzeum pedig 2007-ben bezárt, az alkalmazottakat szélnek eresztették. Azóta a magyar pavilonban nagy károkat okozott a sevillai hőség, mivel az épület fából készült, és pala borítja, mint a vidéki magyar templomokat, amelyeket mintáz - írta a lap, amely rámutatott, hogy a Makovecz-ház az expó többi épületénél komolyabb károkat szenvedett el érzékeny szerkezete miatt.

A civilek tiltakozása előtt meghajolva a magyar pavilon felkerült ugyan - a spanyol, a francia, a finn és a tengerészeti pavilonnal együtt - 2008-ban az andalúziai történelmi örökség listájára, ami garantálja, hogy nem lehet lebontani és minden vele kapcsolatos projektet az andalúziai vezetésnek kell felügyelni, ez a tanács azonban úgy véli, hogy az épület állaga jó.

Ennek ellentmond, hogy az épület fa ajtói rozogák, a pallók tönkrementek, a falakat és a tetőt borító pala közül pedig sok leesett - jegyezte meg a spanyol lap internetes kiadása.

Kimaradt?