Fagyi - szülő-gyerek kapcsolatról szóló előadást mutatnak be Székelyudvarhelyen

Miro Gavran kortárs horvát szerző Fagyi című darabjának országos ősbemutatójára készül a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata, október 2-án, szerdán, 19 órától, színpadi stúdióterében. A művet, melynek eredeti címe Sladoled, Varga Viktória és Varga Iván fordította magyarra.

Miro Gavran Horvátországban és külföldön az elmúlt húsz évben legtöbbször bemutatott horvát drámaíró. 1983-ban vált ismertté Kreón Antigonéja című drámájával. Műveit azóta 40 nyelvre fordították, könyvei 200 kiadásban jelentek meg. Színdarabjait 300 színházban mutatták be világszerte, több mint hárommillió néző előtt. Barabás Árpád rendezésében hamarosan a székelyudvarhelyi nézők is megismerhetik Gavran kétszereplős drámáját, melynek központi témája a szülő-gyerek kapcsolat: a kezdeti összetartozás, az egymástól való fokozatos eltávolodás és az egymáshoz való visszatalálás lehetősége.A fagyizás az egyetlen biztos találkozási pont anya és lánya életében. Olyan, mint másoknak a karácsony. Amikor először találkozunk velük, anya 26, lánya 3 éves. Utolsó közös fagyizásukkor anya már több mint 80.

„Hány gombóc fagyi fér bele hatvan évbe? Meddig kérünk ugyanabból a fagyiból, amiből a szüleink? Mikor választunk még azért is mást? Szülőként vagyunk-e annyira kíváncsiak, hogy megkóstoljuk gyerekünk kedvenc fagyiját? És mi történik akkor, ha egyszer csak már egyáltalán nem kívánjuk a fagyit? Nosztalgiából, meg azért, hogy valameddig még együtt lehessünk, talán mégis kérünk egy gombócot. Az előadás folyamatos visszaemlékezés a gyerekkorunkra, a szüleinkre, majd saját gyerekeinkre – azokra az időkre, amelyeket együtt tölthettünk” – olvasható az előadás beharangozójában.

Az előadás díszlettervezője Szűcs - Olcsváry Gellért, a jelmeztervezője pedig Gábor Zsófi, a zenét Pál Attila és Pásztor Márk színművészek szerezték, az előadás dramaturgja Deák Katalin. Az Anyát Bekő-Fóri Zenkő, a Lányát Kőmíves Boróka játssza.

A Fagyi a bemutatót követően október 10-én, csütörtökön 19 órától is megtekinthető. Jegyek elővételben a színház jegyirodájában (tel.: 266-212131, 11-14, 15-17 óra között) és online.

Kapcsolódók

Kimaradt?